Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) május végéig elhalasztotta a Moderna légúti szinciális vírus (RSV) elleni védőoltás jóváhagyását a hivatalnál fennálló adminisztratív korlátok miatt.

Az FDA várhatóan vasárnap dönt a vakcina jövőjéről, ugyanakkor a gyártó Moderna semmilyen tájékoztatást nem kapott a vakcinája biztonságosságával, hatékonyságával vagy minőségével kapcsolatban.

Márpedig a vállalatnak nagy szüksége lenne a mielőbbi jóváhagyásra, miután a COVID-19 lecsengésével a bevételei jelentősen visszaestek tavaly – jegyzi meg a CNBC.

A Moderna szerint jó úton halad affelé, hogy június végén az amerikai gyógyszerhivatal (CDC) testülete döntsön az oltás felhasználására és a célcsoportra vonatkozó ajánlásokról, ami a forgalomba hozatal előtt szükséges. A vakcinát idősebb felnőtteken tesztelte a gyártó, akik érzékenyebb az RSV súlyosabb eseteire.

A CDC adatai szerint a vírus évente 6-10 ezer idős ember halálát okozza, és 60-120 ezren szorulnak kórházi kezelésre a betegség miatt.

Nem a kommentelők miatt vonták ki a vakcinát, más oka van

Az AstraZeneca vakcinájáról súlyos mellékhatásokról szóló mendemondák terjedtek el, de az értékesítés leállításának sokkal prózaibb oka van. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.