A tárca a Facebook-oldalán közölte, az EMBER független nemzetközi think tank éves jelentése alapján a legnagyobb arányban Chile termelte meg a villamosenergiát naperőművekkel 2023-ban, összesen annak 19,9 százalékát. Ezt Görögország követi 19 százalékos aránnyal.

A harmadik helyen azonban Magyarország áll, amivel európai második helyezettnek számít a 18,4 százalékos hazai részaránnyal.

Az leső tízben ezzel többek között Hollandiát, Spanyolországot, Ausztráliát és Németországot is megelőzzük a felmérés alapján.

A magyar mutató több mint háromszorosan múlta felül tavaly az 5,5 százalékos világátlagot.

A minisztérium szerint mindez annak köszönhető legfőképp, hogy nagy napenergia kapacitások épültek ki az utóbbi időszakban Magyarországon, a bővülési ütem két egymást követő évben is rekordot döntött: tavalyelőtt 1100 megawattot, 2023-ban pedig 1600 megawattot ért el.

Idén februárban pedig a 6000 megawattot is meghaladta a napelemes rendszerek összes beépített teljesítménye, amelyet eredetileg 2030-ra akartak elérni.

Döbbenetesen megnőtt a tisztán elektromos magyar járműpark

A zöld rendszámmal Magyarországon forgalomba helyezett gépkocsik száma 2024. április végére felülmúlta a 96 ezret. Az európai országok közül márciusban itt nőtt a második legnagyobb arányban az elektromos autók értékesítése.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→