Az áprilisi infláció a jegybank közlése szerint az MNB márciusi inflációs jelentésének középső előrejelzési sávjában, míg a maginfláció annak alsó felében alakult. Az éves maginfláció 0,3 százalékponttal csökkent, ezen belül is leginkább az iparcikkek járultak hozzá a dezinflációhoz.

A tartósabb inflációs tendenciák alapján az MNB által számolt éves mutatók is mérséklődtek, a ritkán változó áru termékek inflációja 0,3 százalékponttal, a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított maginfláció éves emelkedése pedig 0,5 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz viszonyítva.

A rövidtávú összevetés alapján a maginfláció, valamint az infláció is emelkedett áprilisban az üzemanyagárak emelkedése, valamint egyes szolgáltatások visszamenőleges átárazása miatt.

A jegybank arra is rámutatott a jelentésében, hogy az előző hónaphoz képest az áremelkedése mértéke az infláció és a maginfláció esetében is meghaladta az év ezen időszakára jellemző historikus átlagot. Az üzemanyagok és a szabályozott árak nélkül számított kosár ára 0,7 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, míg a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított havi maginfláció 1 százalékon alakult.

Kifulladt a bázishatások

Mostanra végleg kifutottak a kedvező bázishatások a magyar inflációs trendből, így a kérdés a továbbiakban az, hogy a jegybanknak mekkora reálkamatot kell fenntartania ahhoz, hogy a külső környezet romlása esetén se gyengüljön túlzottan a forint – mondta Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. Mint mondta, a mostani adatok tükrében még csökkentheti a jegybank az alapkamatot májusban a prognosztizált lassabb ütemezés szerint, azonban az alapfolyamok függvényében akár 25 bázispontig is behúzhatja a kéziféket, mivel az év közepétől sűrűsödni fognak a kérdőjelek.

Kiss Péter szerint kérdéses a hazai infláció lefutása az éven belül, az Amundi előrejelzésénél ugyanis magasabb inflációs pályát vár az elemzői konszenzus. Másfelől pedig a külső környezet is drámaian megváltozhat a bejövő makrogazdasági adatok, és az ezekre érzékeny jegybankok miatt.

Májusban szörnyű dolog leselkedik a magyar vásárlókra, ez mindenkit érint

Megakadt az infláció csökkenése, de a legnagyobb gond az, hogy innentől a bázishatások az áremelkedések mellett dolgoznak. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.