Nesze neked dohányzás: fokozott ellenőrzésre számíthatnak a füstölők Zuglóban

A Zuglói Önkormányzati Rendészet közterület-felügyelői bárkire lecsaphatnak, aki nem tartja be a dohányzás szabályait a megállókban.

2024. május 10., 13:39

Szerző:

Lakossági jelzések alapján a Zuglói Önkormányzati Rendészet közterület-felügyelői fokozottan ellenőrzik a dohányzás szabályainak betartását a közösségi közlekedési járművek megállóiban – figyelmeztetett cikkében a zuglo.hu.

A rendészet tájékoztatása szerint tilos a dohányozás a megállóban, várakozóhelyen, illetőleg helyiségben, valamint nyílt légterű megálló, várakozóhely esetén annak külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül. A szabály megszegői 50.000 forintig terjedő egészségvédelmi bírsággal sújthatók.

A kerületben bárhol lehet találkozni közterület-felügyelőkkel, akik a közterületi rend és szabályszerűség érdekében fellépnek a jogsértőkkel szemben – írja a lap.

A dohányzás szabályait egyhangúlag fogadták el

A Fővárosi Közgyűlés 2010. december 15-ei ülésén egyhangúlag fogadta el Tarlós István főpolgármester javaslatát, amelynek értelmében nem lehet rágyújtani az autóbuszok, a villamosok, a trolibuszok, a fogaskerekű, a sikló, a libegő és a HÉV megállóiban. Vitézy Dávid akkor az MTI-nek elmondta: az első napokban a közterület-felügyelők először szóban figyelmeztetik a tiltott helyen dohányzókat, ám ha nem hagyják el a területet vagy nem nyomják el a csikket, akkor helyszíni bírságként 30 ezer forintot kell fizetniük. Szabálysértési eljárás keretében pedig akár 50 ezer forintra is büntethetik a tiltott helyen dohányzókat. A BKV a főváros közigazgatási területén belül valamennyi BKV-megállóban kihelyezte a szabálysértésre figyelmeztető táblát.

A dohányzás mellett érdemes magunkra figyelni

Mint azt korábban megírtuk, a dohányosok, illetve a dohányzást csak néhány éve abba hagyók számára életmentő lehet a tüdőrákszűrésen való részvétel, hiszen a daganat korai felismerése magában hordozza a teljes gyógyulás lehetőségét. A tüdőszűrés – a röntgennel elvégzett mellkasfelvétel –  egyáltalán nem fájdalmas, azt évtizedek óta alkalmazzák, eredetileg azzal a céllal, hogy a korai tbc-t felfedezzék. Emellett a vizsgálat másfajta elváltozásokat is ki tud mutatni, mint például a szív jelentősebb megnagyobbodása, vagy olyan árnyék a tüdő állományában, ami felveti tüdőrák gyanúját.

Tüdőszűrésre jogszabály alapján kötelezettek bizonyos rizikócsoportba tartozók, akiknél az átlagnál nagyobb a tbc fertőzés veszélye: például hajléktalanok, egészségügyben vagy a büntetés-végrehajtásban dolgozók. Emellett minden 40 év feletti személy évente egyszer térítésmentesen jogosult tüdőszűrésre, úgymond állapotfelmérési, kiemelési célból. Itt előfordulhat, hogy olyan elváltozást találnak, amelyről aztán később igazolódik, hogy rosszindulatú daganat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrása: Science Photo Library via AFP)