India devizatartalékai négy hét óta először emelkedtek, mivel a monetáris hatóság valószínűleg dollárt vásárolt. A készlet 3,7 milliárd dollárral 641,59 milliárd dollárra nőtt május 3-án – derült ki az indiai jegybank pénteken közzétett adataiból. Az eszközhalmaz április elején rekordot jelentő 649 milliárd dollárt tett ki, de aztán három egymást követő héten keresztül csökkent.

A devizaintervenciók az indiai jegybank eszközei a rúpia volatilitásának megfékezésére. Az ázsiai valuták, köztük a jen, a von és a rúpia nyomás alá kerültek a  dollárral szemben, mivel az amerikai döntéshozók valószínűleg magas szinten tartják a hitelfelvételi költségeket.

A rúpia áprilisban rekordalacsony szintre esett a dollárhoz viszonyítva (1 dollár akkor 83,57 rúpiát ért), és azóta csak kevéssel e szint alatt kereskednek. A Bloomberg által összeállított adatok szerint a rúpia 0,1 százalékot esett a május 3-án véget ért héten.

India devizagazdálkodási gyakorlata különösen azért érdekes, mert az ország kötvényei júniustól csatlakoznak a JP Morgan Chase & Co. indexeihez. Ez várhatóan jelentős külföldi tőkebeáramlást vonz majd. A központi bank is kész lesz arra, hogy felszívja az új adósságbeáramlásokat, ahelyett, hogy hagyná nagymértékben felértékelődni a valutáját – írták jegyzetükben Shreya Sodhani és Amruta Ghare, a Barclays elemzői.