„Támogassa
A lényeg

A Hamász felfüggesztette a kairói tűzszüneti és fogolycsere-tárgyalásokat Izraellel a rafahi támadás miatt

10/05/2024 12:15

| Szerző: Klubrádió

A Hamász felfüggesztette a kairói tűzszüneti- és fogolycsere-tárgyalásokat Izraellel a rafahi támadás miatt. Azt a megállapodástervezetet, amelyről most tárgyaltak, Katar és Egyiptom mint közvetítők dolgozták ki. A Hamász módosítani akart rajta, de Izrael ezt nem fogadta el. Így a közvetett tárgyalások minden résztvevője – amerikai részről a CIA vezetője – is távozott Kairóból.

A palesztin terrorszervezet fegyveresei még mindig 132 izraelit tartanak fogva a Gázai övezetben a tavaly október 7-i terrortámadáskor elhurcoltak közül. Azt nem lehet tudni, hogy mind életben vannak-e.

Washington reméli, hogy Izrael nem hoz olyan döntést, amely miatt le kell állítani a katonai támogatásokat – ismételte meg az elnök korábbi üzenetét a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

John Kirby emlékeztetett, az Egyesült Államok nyilvánosan és magánúton is világosan Izrael tudtára adta, hogy milyen következményekkel járna egy nagyszabású hadművelet a palesztin lakosságú Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában, ahol több mint egymillió ember tartózkodik. Elmondása szerint országa alternatív módokat is javasolt az övezetet uraló Hamász  legyőzésére, ami elkerülhetővé teszi az átfogó szárazföldi műveletet a városban.

Izraeli-palesztin konfliktus
 
Izraeli-palesztin konfliktus
 
Rafah, 2024. május 9. Palesztin emberek menekülnek a Gázai övezet déli csücskében levő Rafahból 2024. május 8-án, két nappal azt követően, hogy az izraeli erők távozásra szólították fel a lakosságot, és műveletet kezdtek az Egyiptommal határos városban. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO május 8-án közölte, hogy az övezet déli részében levő kórházak üzemeltetéséhez mindössze három napra elegendő üzemanyag áll rendelkezésre, és Rafah három kórházának egyike, az Abu Juszef en-Nadzsár kórház már működésképtelen. Rafahnál csaknem másfélmillió palesztin keresett menedéket az övezetben dúló háború elől.
Fotó: Mohamed Szaber / MTI/EPA/Mohamed Szaber