Az ultrafeldolgozott élelmiszerek azok, amelyek "a konyhában soha vagy ritkán használt összetevőket, vagy olyan adalékanyag-kategóriákat tartalmaznak, amelyek funkciója az, hogy a végterméket ízletesebbé vagy vonzóbbá tegyék" - írja az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete. Ezek az összetevők - amelyek például üdítőkben, chipsekben, csomagolt levesekben és jégkrémekben találhatók - tartalmazhatnak penész vagy baktériumok elleni tartósítószereket, mesterséges színezéket, emulgeálószereket, valamint hozzáadott vagy módosított cukrot, sót és zsírokat, hogy az ételek vonzóbbak legyenek.
A feldolgozott húsok és a cukrozott ételek és italok azonban nem korrelálnak ugyanolyan kockázatokkal, mint például az ultrafeldolgozott teljes kiőrlésű gabonafélék
- mondta egy friss tanulmány vezető szerzője, Dr. Mingyang Song, a Harvard TH Chan School of Public Health klinikai epidemiológia és táplálkozástudományi docense.
A mostani tanulmányban több mint 100 000 olyan amerikai egészségügyi szakember adatait elemezték, akiknek nem volt rákos, szív- és érrendszeri betegségük vagy cukorbetegségük. A résztvevők 1986 és 2018 között kétévente adtak tájékoztatást egészségi állapotukról és életmódbeli szokásaikról, emellett négyévente részletes étkezési kérdőívet töltöttek ki.
A The BMJ című szakfolyóiratban szerdán közzétett tanulmány szerint a legkevesebb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztó csoport átlagosan napi három adagot evett, míg a legtöbbet, átlagosan napi hét adagot. A legtöbbet evőknél 4%-kal magasabb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata, beleértve a neurodegeneratív halálozás 9%-kal megnövekedett kockázatát is - mutatták ki az adatok.
Song az összefüggést "mérsékeltnek" minősítette, megjegyezve, hogy az összefüggés nem volt egyformán erős az ultrafeldolgozott élelmiszerek minden fajtája esetében.
A pozitív összefüggést elsősorban néhány alcsoport, köztük a feldolgozott húsok és a cukorral édesített vagy mesterségesen édesített italok okozzák.
Song nem feltétlenül tanácsolná az összes ultrafeldolgozott élelmiszer teljes elutasítását, mert ez egy sokszínű kategória - mondta.
A gabonafélék, a teljes kiőrlésű kenyerek például szintén ultrafeldolgozott élelmiszereknek számítanak, de ezek is tartalmaznak különböző hasznos tápanyagokat, például rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat…Másrészt viszont úgy gondolom, hogy az embereknek meg kellene próbálniuk elkerülni vagy korlátozniuk bizonyos ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását, mint például a feldolgozott húsok, a cukorral és mesterségesen édesített italok.
A kutatók azt is megállapították, hogy a halálozási kockázat csökkentésének legfontosabb tényezője a személy általános étrendjének minősége, mondta Song.
Ha az emberek általánosságban egészséges étrendet tartanak fenn, nem hiszem, hogy meg kellene ijedniük.
Dr. Peter Wilde, az egyesült királyságbeli Quadram Institute Bioscience emeritus munkatársa szerint az egészséges étrend változatos, minél több színes gyümölcsöt és zöldséget, valamint teljes kiőrlésű gabonát tartalma.
Ez nem fekete-fehér…Egy adott élelmiszer nem jó vagy rossz, hanem mindkettőből tartalmaz elemeket, és a kettő közötti egyensúly attól függhet, hogy mennyit eszünk belőle.
Címlapkép forrása: Getty Images