David Pressmannak nem tetszik a mód, ahogyan Magyarország üzletel Kínával

David Pressmannak nem tetszik a mód, ahogyan Magyarország üzletel Kínával

David Pressman amerikai nagykövet sajtótájékoztatója Budapesten 2023. április 12-én (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

David Pressman amerikai nagykövet egy háttérbeszélgetésen Hszi Csin-ping kínai elnök budapesti látogatásával kapcsolatban a kínai–magyar viszonyról is beszélt, méghozzá kritikusan – számolt be róla a 444.

Többek között megjegyezte: „Senki sem mondja, hogy Magyarország ne üzleteljen Kínával. Mi is üzletelünk Kínával. De az a mód, ahogyan a magyar kormány ápolja a kapcsolatát Kínával, azt mutatja, hogy Magyarország kevéssé törődik saját, illetve szövetségesei biztonságával. Ezt bizonyítja, hogy Magyarország beépíti a problémás kínai technológiát a kritikus infrastruktúrájába.”

Orbán Viktor és a háromnapos magyarországi látogatáson tartózkodó kínai elnök csütörtök este tartott sajtótájékoztatót, amelyen szinte semmi konkrétum nem derült ki, miről tárgyalt a két ország, csak a jó kapcsolatokat méltatták. Jóval több derült ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közleményéből, aki bejelentette, hogy 18 ügyben egyeztek meg Kínával. Köztük van a V0 vasútvonal és a ferihegyi gyorsvasút közös előkészítése, valamint egy nukleáris együttműködés elindítása is – utóbbiról Orbán Viktor is szót ejtett, de nem részletezte, mit jelent ez például a paksi bővítés szempontjából.