Indul az egyik kedvenc gyümölcsünk szezonja: ízületeinket és szívünket is védi

GettyImages-1445386708 (1)
Olvasási idő kb. 5 perc

Kutatások igazolják, hogy a gyulladás csökkentésének egyik legjobb módja nem a gyógyszeres szekrényben, hanem a kiskertekben rejlik. Megfelelő élelmiszerek fogyasztásával ugyanis leküzdhető a gyulladás. Ezek közül május-júniusban minden bizonnyal az egyik legjobb választás a cseresznye lesz.

Segítségünkre lehetnek a gyulladáscsökkentésben a különféle halak és diófélék, valamint az a sok friss zöldség és gyümölcs, melyek közül már most is igen sok megvásárolható a piacon, és az elkövetkező hetekben ezekből csak még több lesz. Az alábbiakban összegyűjtöttük, melyeket érdemes akár gyulladáscsökkentő céllal is fogyasztani.

Fogyasszunk minél színesebb zöldségeket

Szinte minden zöldség gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ettől függetlenül érdemes ezeket minél változatosabban beiktatni az étrendünkbe, hogy minél több gyulladást leküzdő tápanyaghoz jusson a szervezetünk. Ennek érdekében különösen fontos a sötétzöld, a piros és narancssárga zöldségek fogyasztása. Kerüljön a tányérunkra spárga, rukkola, brokkoli, káposzta, karfiol, retek, fehérrépa, vízitorma, padlizsán, fokhagyma, mángold, spenót, hagyma, sárgarépa, zeller, saláta és paradicsom.

Érdemes az étrendünkbe minél többféle zöldséget beiktatni
Érdemes az étrendünkbe minél többféle zöldséget beiktatniMilanEXPO / Getty Images Hungary

Brokkoli 

Azon túlmenően, hogy a brokkoli rendkívül tápláló, kutatások igazolják, hogy fogyasztása csökkenti a szívbetegségek és a rák kockázatát. Ez összefügghet a benne lévő antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatásával. A brokkoli gazdag szulforafánban, ami egy gyulladáscsökkentő antioxidáns.

Az antioxidánsban gazdag brokkoli kiváló gyulladáscsökkentő
Az antioxidánsban gazdag brokkoli kiváló gyulladáscsökkentőchengyuzheng / Getty Images Hungary

Ezek a gyümölcsök a rák ellen is védenek

A gyümölcsök többsége is segíthet a gyulladás elleni küzdelemben. Igazán hasznosak az egészségünk szempontjából a bogyós gyümölcsök, melyek sok rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Kutatások igazolják, hogy a bogyós gyümölcsökben található fitokemikáliák megakadályozhatják a rák kialakulását és elhatalmasodását. 

Eper

Az eper már hetek óta elérhető, beszerezhető, érdemes minél többet fogyasztani belőle. Az eper gazdag antioxidánsokban, kiváló C-vitamin-forrás, továbbá jótékony hatású fitonutrienseket tartalmaz, melyeknek erőteljes gyulladáscsökkentő hatásuk van.

Az eper az egyik legjobb gyulladáscsökkentő gyümölcs
Az eper az egyik legjobb gyulladáscsökkentő gyümölcspicture alliance / Getty Images Hungary

Cseresznye

A korai fajták már megjelentek, néhány héten belül viszont már teljes lesz a felhozatal, és a cseresznyét is bőségesen beiktathatjuk az étrendünkbe. Ez a gyümölcs is gyulladást csökkentő, különösen jótékony hatással van a reumás ízületi gyulladások enyhítésére. Emellett a cseresznye vízhajtó is, ezáltal segít megtisztítani a vesét és a vért. 

A cseresznye gyulladáscsökkentő gyümölcs, jótékony hatása van az ízületekre
A cseresznye gyulladáscsökkentő gyümölcs, jótékony hatása van az ízületekreScott Barbour / Getty Images Hungary

Így a vér húgysavtartalmának csökkentésével a köszvényes rohamok megelőzésében is nagy segítségünkre van.

Miután a cseresznyének alacsony a glikémiás indexe, így a benne lévő szénhidrátok lassan szívódnak fel, ezért azok is bátran fogyaszthatják, akik vércukorproblémákkal küzdenek. De szívünk egészsége szempontjából is egészséges választás ez a nyári gyümölcs, amely egyebek mellett káliumban, C-vitaminban és rostokban gazdag. Ezek a cseresznyében lévő növényi vegyületekkel, az antocianinokkal együtt támogatják a szív- és az érrendszer egészségét.

A cseresznye a vérnyomás szabályozásában is fontos szerepet játszhat
A cseresznye a vérnyomás szabályozásában is fontos szerepet játszhatHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Kutatások igazolják, hogy a benne lévő polifenolok pedig hozzájárulnak a vérnyomás csökkentéséhez. Emellett a cseresznye segíthet a koleszterinszint kordában tartásában is, ezzel pedig meggátolja az artériákban a plakk felhalmozódását. 

Továbbá a cseresznye jelentős szerepet játszik abban, hogy a szervezetünk minél gyorsabban regenerálódjon egy-egy megerőltető testedzést követően, hiszen enyhíti az izomfájdalmat.

Végezetül nem árt tudni azt sem, hogy a cseresznye javíthatja az alvás minőségét, hiszen nagy koncentrációban tartalmaz fitokemikáliákat, beleértve a melatonint is, amely részt vesz alvási ciklusok szabályozásában. 

Málna

Nem csupán a málna gyümölcse, hanem a levele is igazoltan gyulladáscsökkentő, emellett összehúzó hatása is van. Külsőleg alkalmazva visszerekre, aranyérre, fogínygyulladásra is használható, teaként fogyasztva pedig a málnalevélnek vízhajtó hatása van, ami az ízületi problémákra nyújt gyógyírt. 

A málnalevélből készült tea vízhajtó hatású
A málnalevélből készült tea vízhajtó hatásúYevgen Romanenko / Getty Images Hungary

A gyümölcsben lévő antioxidánsoknak pedig baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatásuk van.

Paradicsom

A paradicsom magas C-vitamin-, kálium- és likopintartalma miatt az egyik legkiválóbb gyulladáscsökkentő gyümölcs. Ezek az antioxidánsok számos ráktípus megelőzésében is segítségünkre lehetnek. Ha pedig olívaolajjal meglocsoljuk a paradicsomot, megsokszorozzuk a szervezetünkbe bejutó likopint, amely egy zsíros közegben jobban felszívódó karotinoid.

A tudatos életmód elengedhetetlen része, hogy tisztában legyünk vele, mely élelmiszereket érdemes kiiktatnunk vagy legalábbis minimálisra csökkentenünk a bevitelüket annak érdekében, hogy minél kevésbé károsítsuk a vesénket. Ide kattintva olvashatsz erről bővebben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek