Az idei rekordév lehet a turizmus számára

Az év első három hónapjában 7,1 millió vendégéjszakát könyvelhettek el a magyarországi szálláshelyek, amely 14 százalékkal haladta meg a tavalyi negyedéves számokat. A Magyar Turisztikai Ügynökség csütörtöki közleménye szerint az első negyedéves számok alapján rekordév lehet az idei.

Az idei rekordév lehet a turizmus számára

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint Budapest mellett valamennyi turisztikai térségben jelentősen nőtt a szálláshelyek forgalma. A térségek közel felénél kétszámjegyű volt a növekedés. A legnagyobb, 32 százalékos bővülést a Sopron-Fertő térségében regisztrálták, de a Balatonnál is közel 20 százalékos forgalomnövekedést tapasztalhattak a szálláshelyek.

A NTAK adatai alapján a vendégéjszakák mellett a vendégek száma is jelentősen nőtt. Január és március között 2,9 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre. Számuk 18 százalékkal nagyobb, mint 2023. első három hónapjában.

Az MTÜ kiemelte, a vendégek több mint fele belföldi utazó volt, "vagyis több mint másfél millió honfitársunk indult pihenni az év első három hónapjában", 14 százalékkal többen, mint egy évvel korábban, és összesen 3,3 millió éjszakát töltöttek a hazai szálláshelyeken. A vidék szálláshelyeinek zömét ők foglalták le, ugyanis a vendégéjszakák 72 százaléka származott a hazai turistáktól.

A külföldi vendégek száma az előző évhez képest közel negyedével bővült, a szálláshelyek forgalmának közel felét ők biztosították. Márciusig 1,4 millió külföldi 3,7 millió vendégéjszakát töltött Magyarországon. A külföldi szálláshelyi forgalom 16 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket. Németországból 317 ezer, az Egyesült Királyságból közel 300 ezer, míg Olaszországból 276 ezer turista érkezett ebben az időszakban. Összességében minden országos negyedéves szálláshelyi mutató kapcsán elmondható, hogy meghaladja a 2019-es számokat - írták.

Budapestre 1,2 millió vendég érkezett január-márciusban, 23 százalékkal több, mint 2023. azonos időszakában. A vendégéjszakák száma 3 millió volt a fővárosban, ez 14 százalékkal múlja felül a 2019. évi eredményeket. A vendégek jelentős részét a külföldiek adták Budapesten.

A vidéki Magyarországon 1,7 millió vendég foglalt szállást, az egy évvel korábban mértnél mintegy 15 százalékkal többen. A vendégéjszakák száma 13 százalékkal növekedett az előző évi időszakhoz képest. A szálláshelyek forgalma alapján legnépszerűbb térség az első negyedévben is a Balaton volt 877 ezer éjszakával, ezt követte a Mátra-Bükk (463 ezer) és Budapest környéke (450 ezer). A legnagyobb mértékű, az országos növekedés átlagát is jelentősen meghaladó ütemű forgalombővülést ugyanakkor a Sopron-Fertő (32 százalék), Debrecen és térsége (30 százalék), valamint Bük-Sárvár (28 százalék) ért el. A legnépszerűbb települések a fővárost követően valamennyien fürdővárosok voltak: sorrendben Hévíz, Hajdúszoboszló, Bük, Zalakaros és Sárvár.

Országszerte 60 százalékban szállodákat vettek igénybe az utazók, a magán- és egyéb szálláshelyeket pedig 27 százalékuk választotta. Vidéken ugyanakkor a hotelek részesedése ennél nagyobb, 63 százalékos volt. A kereslet élénkülését az is jellemzi, hogy a vidéki Magyarországon valamennyi szállodakategóriában magasabb volt a kapacitás-kihasználtság, mint egy éve ilyenkor.

A szálláshelyek összesen közel 160 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, ami 2023. első negyedévéhez képest 17 százalékos növekedést mutat. A vendéglátóhelyeken 404 milliárd forintot költöttek a vendégek, ez a tavalyi év adataihoz viszonyítva 13 százalékos emelkedést jelent.

Magyar temetőt újítottak fel Georgia államban

A temetők feladattal látják el a közösséget, amelyik gondozásába veszi azokat, valamint az emlékezés mellé a viszontlátás örömét is adják - jelentette ki Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár az egyesült államokbeli Georgia államban helyi idő szerint szombaton, amikor a látogatók előtt ismét megnyílt az egykori magyar borásztelepülés, Budapest temetője.
2024. 06. 02. 17:00
Megosztás:

Növekvő forgalom mellett csökkent a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 939,62 pontos, vagyis 1,36 százalékos csökkenéssel 67 906,51 ponton zárta a hetet.
2024. 06. 02. 16:00
Megosztás:

GDP és ipari adatok érkeznek a jövő héten

A következő héten minden napra jut adatközlés: megjelenik a bruttó hazai termék (GDP) első negyedéves második becslése, emellett ipari és kiskereskedelmi adatokat közölnek.
2024. 06. 02. 15:30
Megosztás:

Hány forint egy kiló görögdinnye? Hetekkel korábban kezdődhet idén a hazai dinnyeszezon

A meleg tavaszi időszak nyomán idén már várhatóan július elején beindulhat a hazai görögdinnye szezonja. Ebben az évben a tavalyinál kissé nagyobb területen, mintegy 3000 hektáron ültettek dinnyét a termelők, akik kedvező időjárás esetén a tavalyihoz hasonló felvásárlási árakra számíthatnak idén is.
2024. 06. 02. 13:00
Megosztás:

Az Erste Bank és a Raiffeisen Bank is csatlakozott a Számlázz.hu autokassza szolgáltatásához

Két újabb bank csatlakozott a Számlázz.hu autokassza szolgáltatásához. A mostani fejlesztéssel az Erste Bank és a Raiffeisen Bank vállalkozói ügyfélköre előtt is megnyílik annak a lehetősége, hogy Számlázz.hu-s fiókjukat bankszámlájukkal összekapcsolják, időt és pénzt spórolva meg ezzel.
2024. 06. 02. 12:00
Megosztás:

Veterán járművek bemutatója Hatvanban

Veterán járművek bemutatójával és különleges programokkal várják az érdeklődőket a Volánbusz-retrónapon, június 8-án Hatvanban, a Bercsényi út 82. alatti telephelyen - közölte a busztársaság szombaton az MTI-vel.
2024. 06. 02. 11:00
Megosztás:

Leminősítette a balti köztársaságokat az S&P

Leminősítette mindhárom balti köztársaságot az S&P Global Ratings, elsősorban arra a véleményére hivatkozva, hogy a geopolitikai kockázatok megterhelik a három EU-gazdaság növekedési kilátásait.
2024. 06. 02. 10:00
Megosztás:

Megveszi és felújítja a Körszállót a Market Asset Management Zrt

Megállapodást kötött a Hotel Budapest - ismertebb nevén Körszálló megvásárlásáról a Market Asset Management Zrt. a Danubius Hotels Zrt.-vel. - közölte a szállodalánc az MTI-vel pénteken.
2024. 06. 02. 09:00
Megosztás:

Elindult a "Földhasználat váltást elősegítő beruházások és azok fenntartása" című pályázat

Megkezdődött Magyarország Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terve alapján a "Földhasználat váltást elősegítő beruházások és azok fenntartása" című pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 02. 08:00
Megosztás:

Átadták a felújított Diadém Csornai Termálfürdőt

Átadták a Kisfaludy program részeként 2,2 milliárd forintból felújított Diadém Csornai Termálfürdőt szombaton.
2024. 06. 02. 07:00
Megosztás:

Évente több százezer tehetséges magyar fiatalt támogatnak

Évente több százezer tehetséges magyar fiatalt és egyre több tanulmányi versenyt támogatnak - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára a II. Grassalkovich Országos Történelmi Verseny döntőjének második napján szombaton a Pest vármegyei Gödöllői Királyi Kastélyban.
2024. 06. 02. 06:00
Megosztás:

Nő a lakástakarék-megtakarítások népszerűsége

Egyre többen választják a lakástakarékot mint megtakarítási formát az MTI-nek nyilatkozó pénzintézetek közlése szerint.
2024. 06. 02. 06:00
Megosztás:

Itt egy fontos tudnivaló, ha Balatonra utazik vonattal!

A kiemelt balatoni vonatokon kötelező helyjegyet is váltani; az InterCity és expresszvonatokon az országbérlet mellé is kell venni helyjegyet. Az utasok ezt megtehetik jegykiadó automatákból is, amelyből a Balaton partján már 37 új és felújított gép áll rendelkezésre - közölte a MÁV-START Zrt. szombaton közleményben.
2024. 06. 02. 05:00
Megosztás:

Elemzők a Rollblockot javasolják a következő kripto kilövésnek a bevételmegosztási modellje miatt, amely felülmúlja a SOL-t és a DOT-ot

Elemzők a Rollblock (RBLK) kriptovalutát a következő potenciális "holdraszállásnak" tartják a piaci tendenciákat meghazudtoló előértékesítése után, amely felkeltette a kripto-rajongók figyelmét innovatív bevételmegosztási modelljével. Az előrejelzések szerint túlszárnyalhatja az iparági óriásokat, mint a Solana (SOL) és a Polkadot (DOT), és a Rollblock mint GambleFi protokoll kiemelkedő vállalkozása vonzó lehetőségeket ígér a befektetők számára, akik 2024-ben 50-szeres hozamra vágynak.
2024. 06. 02. 04:00
Megosztás:

Notcoin és Dogwifhat robbanásszerűen növekszik; Vajon a KangaMoon (KANG) a következő a sorban?

A Notcoin (NOT) és a Dogwifhat (WIF) folyamatos előrehaladást mutat az elmúlt hetekben, mivel mindkét érme jelentős piaci kapitalizáció- és árnövekedést tapasztalt. Minden kereskedő a következő nagy nyereséget keresi a kriptopiacon, és a Notcoin és Dogwifhat rengeteg figyelmet kap a legjobb kripto befektetési érméként. Eközben a KangaMoon (KANG) is kiemelkedik a két érme közül, növekvő közösségi bázisával, amely több mint 32,000 regisztrált taggal és több mint 10,000 token tulajdonossal büszkélkedhet.
2024. 06. 02. 03:00
Megosztás:

Pénz horoszkóp a jövő hétre: a Bika nagy pénzt nyer, a Kos őrült ötlete hoz pénzt

Készen állsz, hogy betekintést nyerj a csillagok bölcsességébe és felfedezd, milyen szerencsés lehetőségek várnak rád a jövő héten (június 3 - 9 között) ? Horoszkópunk nem csak pénzügyi tanácsokkal lát el, hanem izgalmas és meglepő fordulatokat is tartogat számodra. Merülj el a csillagjegyed részletes elemzésében, és tudd meg, mikor érdemes lottót venni, milyen szerencseszámok hoznak sikert, és milyen állatok találkozása hozhat szerencsét. Olvass tovább, és készülj fel a hétvégi kalandokra és pénzügyi áttörésekre!
2024. 06. 02. 02:00
Megosztás:

Május 24-től kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot Magyarországon - mit jelent ez pontosan?

Az Agrárminisztérium (AM) támogatta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezését, melynek nyomán a Belügyminisztérium 2024. május 24-i kezdettel meghirdette a tartósan vízhiányos időszakot az ország egész területére. Ezzel az intézkedéssel a gazdálkodóknak 30 napig lehetőségük nyílik vízjogi engedély nélkül is az öntözési célú vízhasználatra, amihez csupán bejelentésre van szükség - közölte az AM pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 02. 01:00
Megosztás:

Kilövés előtt a Dogecoin, a Dogeverse-t pedig hamarosan listázzák

A kriptovaluták térképén nagy a mozgás, főleg a mém érmék földterületén. A tartósan népszerű Dogecoin (DOGE) szívós konkurenciát kapott a tőle sokoldalúbbnak számító érméktől, mint amilyen a Shiba Inu és a Floki.
2024. 06. 02. 00:01
Megosztás:

Stagnált az Egyesült Államokban személyes fogyasztási árindex

Áprilisban már a harmadik hónapja 2,8 százalékon stagnált a személyes fogyasztási kiadások (PCE) élelmiszer és energiaárak nélküli árindexe az Egyesült Államokban, a Fed preferált inflációs mutatója, ami így 2021 márciusa óta a legalacsonyabb ugyan, de még mindig jóval meghaladja a 2 százalék körüli célt.
2024. 06. 01. 23:00
Megosztás:

A japán TDK 26 milliárd forintos beruházása 250 új munkahelyet hozhat létre Szombathelyen

A japán TDK 26 milliárd forintos beruházása 250 új munkahelyet hozhat létre Szombathelyen, ráadásul a fejlesztésnek nem csak helyi, és nem is csak magyar, hanem komoly nemzetközi jelentősége is van - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szombathelyen.
2024. 06. 01. 22:00
Megosztás: