Az együttműködések aláírása után Orbán Viktor miniszterelnök azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy nagy megtiszteltetés Magyarország számára, hogy a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóján hazánkban köszönthetjük a kínai elnököt. Személyesen is megköszönte Hszi Csin-pingnek a Covid-járvány alatt nyújtott kínai segítséget. Magyarország mindig is az egy Kína elvét vallotta és mindig baráti országként tekintett Kínára. 

Nagy szükség volt a kínai elnök látogatására, amikor a szomszédban háború van, Magyarország hangja Európában magányos, mivel Európa a háború oldalán áll, de Magyarország támogatja a kínai békekezdeményezést.

A magyar miniszterelnök bejelentése szerint Kína meghívta Magyarországot, hogy vegyünk részt a kínai gazdaságban, Kína pedig hajlandó tevékeny részt vállalni a magyar gazdaság fejlesztésében és modernizációjában.

A magyar-kínai kereskedelem értéke húsz év alatt a négyszeresére emelkedett, Budapestről immár hét kínai nagyváros érhető el repülővel, a két fél pedig kölcsönösen vesz részt a gazdaságaik fejlesztésében. Jelen pillanatban 6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon.

A kormányfő szerint mi magyarok a XXI. századot már meg akarjuk nyerni, ehhez pedig partnerekre és befektetőkre van szükség. Magyarország ezért újabb mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket exportálhat Kínába, a magyar-kínai együttműködést pedig kiterjesztik a nukleáris ipar teljes spektrumára is, amire korábban nem volt példa.

A kínaiak emellett a legjobb technológiákat hozzák Magyarországra az elektromobilitásban, a vasútiparban és az IT-szektorban is, amelyet Orbán Viktor külön megköszönt a kínai elnöknek és delegációjának.

Hszi Csin-ping megköszönte a meghívást, majd arról beszélt, hogy fontos kétoldalú együttműködési dokumentumokat írtak alá egymással. Ezek részleteiről kijelentette, hogy kölcsönösen támogatni fogják egymás gazdasági fejlődését, valamint felgyorsítják a Budapest-Belgrád vasútvonal építését. Emellett a nyelvtanítás, a sport és a média területén is fokozzák az együttműködéseket.

A kínai elnök azt is elmondta, hogy közös nyilatkozatot adnak ki, amelyben bejelentik az átfogó stratégiai partnerséget a két ország között. Ennek köszönhetően mindkét fél magas szinten tarthatja az együttműködést, valamint egymás érdekeit.

Történelmi látogatás

Hszi Csin-ping szerda este 9 óra előtt pár perccel érkezett meg Szerbiából a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ahol személyesen Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó fogadta. A kínai elnök a hét elején Párizsban tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Péntekig tartó budapesti programjának célja Magyarország és Kína államközi, valamint gazdasági-kereskedelmi kapcsolatainak további erősítése, illetve az együttműködés kiterjesztése újabb területekre.

Kínai államfő húsz éve nem járt Magyarországon.

A kínai elnök hivatalos programja csütörtökön a Budai Várban, az Oroszlános kútnál kezdődött, majd innen a Sándor-palotába ment, ahol Sulyok Tamás köztársasági elnökkel találkozott. A találkozón Hszi Csin-ping kijelentette, hogy a két ország közötti együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet és bizalom. A kínai elnök egy magyar közmondást is idézett, miszerint „bajban ismerszik meg az igaz barát”. 

A hivatalos látogatás végén a kínai államfő meghívta a magyar köztársasági elnököt Pekingbe, amit Sulyok Tamás elfogadott. 

A Sándor-palota után Hszi Csin-ping a Karmelita kolostorba látogatott, ahol tárgyalásokra került sor.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hét elején arról beszélt, hogy Magyarország legalább 16 megállapodás aláírását tervezi Kínával, ezért történelmi jelentőségűnek nevezte a kínai elnök magyarországi látogatását.

Hszi Csin-ping delegációjával Magyarországra érkezett többek között Wang Yi külügyminiszter, Lan Foan pénzügyminiszter, Wang Wentao kereskedelmi miniszter, illetve Dzsen Sancsie, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnöke, valamint Ju Csianhua, a Vámügyi Főigazgatóság főigazgatója is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt Hszi Csin-ping látogatásával kapcsolatban, hogy elsősorban gazdasági jelentősége van a találkozónak. A tárcavezető szerint érdekünk, hogy minél több kínai beruházás érkezzen Magyarországra.

Arra a kérdésre, hogy mit remélhet a magyar autóipar a kínai elnök budapesti látogatásától Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója az Economxnak úgy fogalmazott, hogy remélik, Magyarországra valóban kiemelt stratégiai partnerként tekint Kína, és bíznak benne, hogy új autóipari befektetéseket is hoz hazánkba.

Kínai hitellel teli fecskendővel lövi be magát Magyarország?

Matura Tamás Kína-szakértő, a Corvinus Egyetem docense szerint a jövőben aggodalomra adhat okot, ha a vissza nem térítendő uniós források hiánya miatt a kormány újabb kínai hitelekkel kívánja fenntartani a gazdasági növekedést. Ugyanakkor egyelőre még nem lehet tudni, milyen ajánlattal érkezik hazánkba a kínai elnök.