30 milliárd forint támogatást kaptak innovatív vállalatok

|

A deepfake-től az antibiotikum-rezisztencia leküzdéséig számos ígéretes projekt indul elsősorban a zöld átállás, az egészséges élet és a gazdaság digitalizációja területén.

Megszületett a támogatói döntés a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tavaly ősszel kiírt Fókuszterületi innovációs pályázatán. Több mint 30 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból 54 olyan új projekt indul, amelyben hazai vállalkozások egyetemi, kutatóintézeti partnerekkel együttműködve fejlesztenek innovatív megoldásokat, elsősorban a zöld átállás, az egészséges élet és a gazdaság digitalizációja területén. Idén újabb 50 milliárd forintos Fókuszterületi pályázatot indít az NKFI Hivatal ugyanezeken a tématerületeken.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) 2023-ban elfogadott innovációs stratégiai intézkedéscsomagja, a Neumann János Program (NJP) célkitűzéseinek megfelelően az NKFI Hivatal tavaly megújította innovációs vállalati pályázatainak feltételrendszerét. Ennek megfelelően a Fókuszterületi felhívás célja olyan jól azonosítható társadalmi és gazdasági hasznosítási szempontokat fókuszba helyező kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása volt, amelyek egyúttal piacképes termékeket, technológiákat és szolgáltatásokat fejlesztenek.

A legjobb nemzetközi gyakorlatok (izraeli, szingapúri kormányzati innovációs támogatási programok és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramja) alapján megújított értékelési rendszerben mintegy 350 szakértő vett részt a bírálatban a kutatói és az üzleti szférából. A határérték fölötti projekteket az értékelők szóbeli prezentáció keretében is bemutatták az újonnan felállított fókuszterületi innovációs testületeknek. Az értékelési folyamat szakmai szűrőjén átjutott pályázók következő lépésként 2024 januárjában adhatták be támogatási kérelmüket az NKFI Hivatalhoz, ezekről született most végleges támogatói döntés.

A támogatásra alkalmasnak ítélt pályázatok mindhárom fókuszterületen belül nemzetközi sikereket is magukban rejtő innovációs fejlesztéseket céloztak meg. Az alábbiakban bemutatunk egy-egy nyertes pályázatot.

  • Az egészséges élet megőrzését szolgáló megelőző, gyógyító és ellátó rendszerek támogatása
    A gyógyszerkutatás gyorsítása és költségeinek csökkentése új robotikai és szoftveres megoldások segítségével
    A gyógyszerkutatás legnagyobb problémái közé tartoznak a nagyon hosszú átfutási idők és az ehhez kapcsolódó óriási fejlesztési költségek. Erre kíván hatásos eszközt adni ez a nyertes pályázat. A Financial Times a leggyorsabban fejlődő európai cégeket felsorakoztató listáján szereplő Mcule Kft. vezetésével megvalósítani tervezett fejlesztés célja egy olyan platform kifejlesztése, ahol a kismolekulás gyógyszerkutatás korai fázisában különböző szerkezetű vegyületek kis mennyiségben való tesztelése valósulhat meg. A megoldással számottevően gyorsítható és költséghatékonyabbá tehető a gyógyszerkutatás, ami nemcsak a gyógyszergyártó cégeknek előnyös, hanem a betegeknek is, hiszen gyorsabban és olcsóbban juthatnak hozzá a számukra szükséges innovatív gyógyszerekhez. A szoftveres és robotikai eszközöket kombináló megoldással sok millió különböző vegyületet lehet gyorsan és olcsón előállítani.
  • A gazdaság zöld átmenetének és a körforgásos gazdaság kialakításának támogatása
    Az antibiotikumrezisztencia problémájának kezelése bakteriofágokat tartalmazó takarmánykiegészítő termékcsalád fejlesztésével
    A fejlesztés választ kíván adni az állategészségügyet és az élelmiszer-ellátás biztonságát is jelentős mértékben fenyegető antibiotikum-rezisztencia egyre nagyobb globális kihívására, amelyre az egyik lehetséges megoldás a projekt keretében a fágok alkalmazásával kifejlesztett termékcsalád. (A fágok, azaz a baktériumokban élő vírusok, olyan esetekben is képesek elpusztítani a kórokozókat, amikor más módszer, például az antibiotikum hatástalan.) Az Ebesi Pulykahizlaló Kft., az UBM Feed Zrt. és a Debreceni Egyetem konzorciumában megvalósuló projekt célja egy hazai és európai viszonylatban is egyedülálló, többkomponensű, baktériumölő vírustörzseket tartalmazó takarmánykiegészítő termékcsalád kutatás-fejlesztése, amely képes az emberre is veszélyes, az antibiotikumoknak ellenálló Salmonella törzsek pusztítására, különböző hús- és tojástermelő baromfifajok esetében a teljes életciklus során.
  • A gazdaság és társadalom digitális átmenetének támogatása
    Manipulált hang- és videótartalmak felismerése mesterséges intelligenciával
    A mesterséges intelligencia alkalmazásnak egyik súlyos mellékhatása a nézők számára felismerhetetlen videó- és hangmanipulációs (deepfake) technikák terjedése. A projekt célja egy mesterséges intelligencián alapuló rendszer kifejlesztése, amely segít valós időben felismerni, ha egy hang- vagy videóbeszélgetést valamelyik résztvevő a deepfake technológia segítségével manipulál. A CARIN Deepfake Guard a TC&C Kft. nemzetközileg elismert és sikeres termékébe, a CARIN "okos" hívásrögzítő rendszerbe kerül integrálásra, hogy megvédje a kitett szervezeteket és ügyfeleiket az ilyen típusú csalásoktól. A CARIN Deepfake Guard fejlett mélytanulási algoritmusokat fog alkalmazni az audio- és videótartalmak és a szöveges üzenetek elemzésére, lehetővé téve a deepfake technológiával kapcsolatos manipuláció jeleinek azonosítását.

A benyújtott projekttervek technológiai terület szerinti megoszlását az alábbi diagram mutatja.

Támogatott pályázatok megoszlása technológiai terület szerint, milliárd Ft

A nyertes projektek listája >>>

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.