Bejelentéseket tett Orbán Viktor és Hszi Csin-ping: a kínai-magyar együttműködést kiterjesztik a nukleáris iparra

Bejelentéseket tett Orbán Viktor és Hszi Csin-ping: a kínai-magyar együttműködést kiterjesztik a nukleáris iparra

Hszi Csin-ping kínai elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök közös sajtótájékoztatója a Karmelita kolostorban 2024. május 9-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint egy órás csúszással kezdődött csütörtökön Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök közös sajtótájékoztatója, amelyre az ellenzéki sajtó képviselőit nem hívták meg. Az M1 élőképén látható volt, hogy kínai és magyar politikusok megállapodások sorát írták alá, ennek ellenére a tájékoztatón konkrétumról alig esett szó, egyedüli figyelmet az keltett, hogy Orbán Viktor szerint a nukleáris iparra is kiterjesztjük a Kínával való együttműködést. Hogy ez pontosan mit jelent, érinti-e a paksi bővítést, arról nem esett szó.

Orbán Viktor mindenekelőtt nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóján látogatott Hszi Csin-ping Magyarországra. Kínai elnök utoljára húsz éve járt Magyarországon, azóta sok változás történt. túl vagyunk egy emberéletek millióit követelő világjárványon. Orbán ezen a ponton megköszönte a Magyarországnak nyújtott kínai támogatást. Majd a szokásos háborús retorikával folytatta: eszerint két éve egy háború árnyékában élünk, a kockázata pedig soha sem volt akkora egy világháborúnak, mint most. 

Orbán ezután rátért a gazdasági kapcsolatokra, húsz éve Magyarországon nem volt kínai beruházás, de mostanra a négyszeresére nőtt a kínai-magyar kereskedelmi kapcsolat, és akkor egy, most hét repülőjárat van a két ország között. Tavaly az összes Magyarországra érkező beruházás háromnegyede Kínából jött, amelyekért versenyeztünk a többi régiós országgal. Jelen pillanatban 6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon. Orbán szerint a magyarok a XXI. századot megnyerni akarják, ehhez pedig partnerekre van szükség, és vannak olyan területek, ahol Kína a legjobb. Ezért  megköszönte a kínai elnöknek és delegációjának azt az együttműködést, amely a legjobb technológiákat hozza Magyarországra az elektromobilitásban, a vasútiparban és az IT-szektorban. A magyar miniszterelnök az aláírt megállapodásokra rátérve arról beszélt, hogy mezőgazdasági termékeket fog Magyarország kivinni Kínába, és az együttműködést kiterjesztik a nukleáris iparra is. – Magyarországon történik Európa legnagyobb nukleáris fejlesztése – magyarázta Orbán. A tervük az, hogy a következő évtized elejére 60-70 százalék felett legyen a nukleáris energiatermelés aránya Magyarországon.

Orbán után Hszi Csin-ping szólalt fel, aki megköszönte Sulyok Tamás köztársasági elnöknek és Orbán Viktornak a meghívást és a vendéglátást, és átadta a kínai nép üdvözletét a magyaroknak. A kínai elnök szerint a történelem során most a legjobb a kapcsolat a két ország között. Hszi átfogó stratégiai partnerséget jelentett be a Kína és Magyarország között, ami újabb lendületet adhat a két ország fejlődésének. Hszi szerint kompatibilis az Övezet és út kezdeményezés valamint Magyarország keleti nyitása, ezért új közös projektekbe fog a két ország. Szerinte megerősítik Kínában a magyar, Magyarországon pedig a kínai nyelv oktatását, valamint fejlesztik a magyar-kínai pénzügyi kapcsolatokat. Hozzátette: felgyorsítják a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítését. Beszélt arról is, hogy tovább fogják fejleszteni a két ország közötti közvetlen légi járatokat. 

Kína Európára fontos pólusként tekint egy többpólusú világban. Hszi hozzátette: Kína támogatja Magyarországot abban, hogy gyorsabban fejlődjön, és támogatja Magyarországot abban, hogy nagyobb szerepet vállaljon az Európai Unióban.

Hszi szerda este érkezett hazánkba, előtte Franciaországban, valamint Szerbiában járt. A látogatás jelentőségét többek között az adja, hogy húsz éve járt utoljára Magyarországon kínai elnök. Ugyanakkor átláthatatlan volt a kínai pártfőtitkár magyarországi útja, még sajtónyilvános programterv sem volt a háromnapos vizitről. Így nem lehetett tudni, pontosan miről lesz szó, milyen megállapodásokat írnak alá. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előzetes közleményében az állt, kiemelkedő jelentősége van annak a tervezett megállapodásnak, amely az Övezet és Út kínai programhoz kapcsolódó esetleges magyarországi infrastrukturális fejlesztéseket tartalmazza. Ezek között vasúti, közúti és energetikai projektek is lehetnek.

Így fogadták a kínai elnököt

A kínai államfőt és feleségét csütörtökön katonai ceremóniával fogadták a budai vár Oroszlános udvarában, majd utána a Sándor-palotában Sulyok Tamás köztársasági elnök hivatalos látogatásán fogadta a kínai elnököt. Csütörtökön a Budai Várnál jelentek meg feltehetően itt élő kínaiak, akik rengeteg zászlóval, láthatóan lelkesen várták az elnököt és kíséretét, mintha valahol Kínában lennének éppen.

Persze voltak kisebb furcsaságok, nézeteltérések is: munkatársunk a magyar és kínai zászlókkal telepakolt Erzsébet hídon még szerdán belefutott népviseletbe öltözött ázsiai lányokba, akik a táncukat gyakorolták. Ugyancsak az Erzsébet hídon történt, hogy állítólag kínai önkéntesek vették körül Tompos Mártont, amikor a Momentum alelnöke EU-s zászlókat rakott ki a hídra. A kínaiak azt akarták tudni, nem tajvani vagy tibeti zászló van-e nála. A jelenetekről Tompos egy videót is készített, amit a Facebook-oldalán is megosztott. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón erről annyit mondott: nem hiszi, hogy Tompos Márton momentumos politikussal szemben kínai rendőrök intézkedtek volna, de ha megtörtént, akkor ki kell vizsgálni. 

Tompos vezetésével a párt több frakciótagja és aktivistája csütörtökön is a Várban tüntetett a kínai kommunista párt vezetőjének Magyarországra látogatása ellen. A demonstrálók Micimackó-jelmezt, tibeti és tajvani zászlókat, micimackós pólókat és hangszórót vittek magukkal. Szerda este nyolc körül pedig, nem sokkal Hszi Csin-ping érkezése előtt Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság elnöke egy tibeti zászlót tett a Gellért-hegyi kereszt lábánál lévő kerítésre. A zászló felkerülése után néhány perccel megjelentek a kínaiak, akik egy kínai zászlóval takarták el a tibetit. Csütörtök délután is összetűzésbe kerültek a Tibetet Segítő Társaság tagjai valamint a kínai aktivisták az Erzsébet híd budai hídfőjénél.