Itt a hétvége, itt a nyár

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

2024. május 9., 16:28

Szerző:

Pénteken a nappali gomolyfelhő-képződés mellett már sok napsütésre számíthatunk, azonban a nap második felében az északi tájak fölé vastagabb felhőtömbök is sodródhatnak. Inkább csak a nappali órákban alakulhat ki néhol zápor, ma délután a délkeleti határ közelében esetleg zivatar – közölte a met.hu.

Az északi, északkeleti szelet napközben többfelé kísérhetik élénk, ma néhol erős lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 13 fok között várható, de az északi völgyekben néhol akár fagypont közelébe is hűlhet a levegő, ezeken a tájakon talajmenti fagy sem kizárt. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 20 és 25 fok között alakul.

Agrometeorológia: az Alföldön és a Tiszántúl középső részén fokozódott az aszály

Az elmúlt napokban a déli, délnyugati országrészben kellő mennyiségű esőhöz jutottak a fejlődés kezdeti szakaszában járó napraforgó- és kukoricaállományok, ugyanakkor az Alföld és a Tiszántúl középső tájain fokozódott az aszály - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: az elmúlt tíz illetve harminc nap csapadékösszege az ország jelentős részén elmarad a sokévi átlagtól, nagy területen 10-25 milliméter közötti a csapadékhiány. A felszínközeli talajréteg az Alföld középső tájain és a Tiszántúl jelentős részén valamint a Dunántúl északi, északkeleti területein kritikusan száraz, míg délen, délnyugaton és északon, északkeleten kellő mennyiségű nedvességet tartalmaz.

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál: a kalászosok virágoznak, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában van, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen még kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban a vízigényes fejlődési fázisban. A napraforgó és a kukorica intenzíven fejlődik, de az Alföldön sokfelé és a Dunántúl északkeleti részén is több csapadékot igényelne az eddigieknél. Az akác virágzására az északi, északkeleti országrészben a napos, meleg idő igen kedvező.

Az előrejelzés szerint a következő egy hétben nem várható számottevő csapadék, országszerte nagyrészt száraz, az ilyenkor szokásosnak megfelelő hőmérsékletű időre van kilátás, legfeljebb vasárnap lehetnek elszórt záporok. A talajok nedvességtartalma országszerte csökken, az aszály területi kiterjedése az Alföldön és a Dunántúl északkeleti felén nőni fog.

(Fotó: met.hu)

A 37 négyzetméteres, korábban magántulajdonban lévő erdőt a magyar állam kisajátította az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal miatt. Felmérték, hogy mennyit érhet az ingatlan, és megállapították, hogy egy forinttal tudják gazdagítani a tulajt. Végül mégis fölfelé kerekítettek, amit a postás is megkétszerezett, mert nem volt nála apró.

Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja és hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt feljelentést tesz Sulyok Tamás ügyében Polt Péter legfőbb ügyésznél, valamint eljárást kezdeményez az Alkotmánybíróságnál.