Fenyő-gyilkosság: Gyárfás Tamás súlyosabb büntetést kaphat

Súlyosabb büntetést kért Gyárfás Tamás egykori médiavállalkozóra az ügyészség, valamint a letartóztatását is kezdeményezték.

2024. május 9., 15:49

Szerző:

Az ügyészség indítványa alapján súlyosabb büntetést kaphat Gyárfás Tamás és Portik Tamás, valamint kezdeményezték előbbi letartóztatását is – írja a Népszava. A lapban megjelent ügyészségi közlemény szerint az ügyész Portik esetében a feltételes szabadságra bocsátás időpontjának kitolását is indítványozta, így arra legkorábban 20 év elteltével kerülhetne sor.

Mint ismert, Gyárfás Tamás médiavállalkozó-sportvezetőt, egykori tévés producert bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében, míg a másodrendű vádlottat, Portik Tamást felbujtóként elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek a Fenyő-gyilkosság ügyében még februárban. Mindkét vádlottat tíz évre eltiltották a közügyektől.

Az ítélet szerint a most 74 éves Gyárfás Tamás legkorábban a hétéves büntetés kitöltésének négyötöde után, tehát 2029 második felében lenne feltételesen szabadlábra helyezhető, míg a most 56 éves Portik Tamás legkorábban húsz év múlva, azaz 2044-ben szabadulhatna feltételesen.

Az ítélet szerint Gyárfás Tamás megbízta az azóta más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert üzleti riválisa, Fenyő János megölésével. Portik Tamás megszervezte a gyilkosságot, felbérelte a feladatra az azóta számos akkori, alvilági leszámolás ügyében már szintén jogerősen elítélt szlovák Jozef Rohácot, aki 1998. február 11-én hajtotta végre a merényletet.

Gyárfás Tamás a nyomozás kezdetétől gyanús volt

A Fenyő-gyilkosság néven elhíresült eset tragikus főszereplője Fenyő János médiavállalkozó volt, akit a főváros II. kerületében, a Margit körút és a Margit utca sarkán 1998. február 11-én lőttek le a saját autójában. Az eset az 1990-es évek Magyarországán zajló „maffiaháború” egyik legismertebb gyilkossága lett.

A rendőrség forró nyomon indulhatott el, miután az elkövetéskor használt gépfegyvert és ruhákat nem sokkal később egy kapualjban megtalálták. A nyomozás mégis megakadt, az ügyet 2002. februárjában le is zárták. A követő évtizedek sem hoztak változást, a rendőrség nem tudott érdemi eredményt felmutatni a gyilkosság kapcsán. 

Gyárfás Tamás neve ugyanakkor már a nyomozás legelején felmerült, mint a gyilkosság lehetséges felbujtója. A két médiavállalkozó ugyanis egymás haragosainak számított. Ám csak az elkövetés után 15 évvel, azaz 2013-ra jutott el a rendőrség oda, hogy meg tudta nevezni gyanúsítottjait: az Aranykéz utcai robbantással is gyanúsított Jozef Roháčot és társait. A gyanúsítás szerint ugyanakkor a gyilkosságot ismeretlen személy megbízásából követték el. Nem sokkal később kiderült, az ismeretlen személy maga Gyárfás Tamás volt.

(Kiemelt képünkön Gyárfás Tamás látható. Forrás: KISBENEDEK ATTILA / AFP)

A 37 négyzetméteres, korábban magántulajdonban lévő erdőt a magyar állam kisajátította az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal miatt. Felmérték, hogy mennyit érhet az ingatlan, és megállapították, hogy egy forinttal tudják gazdagítani a tulajt. Végül mégis fölfelé kerekítettek, amit a postás is megkétszerezett, mert nem volt nála apró.

Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja és hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt feljelentést tesz Sulyok Tamás ügyében Polt Péter legfőbb ügyésznél, valamint eljárást kezdeményez az Alkotmánybíróságnál.