A magyar gazdaság az első negyedévben visszatért a növekedési pályára. A kormány az egyensúly erősítésével is a gazdaság növekedését építi újra, ezért fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot. A költségvetés biztosítja a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat, miközben a nyugdíjak és a családtámogatások védelméhez, valamint a rezsicsökkentés fenntartásához szükséges fedezetet is garantálja – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

Április végéig az államháztartás központi alrendszere 2 597,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2 590,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 96,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 103,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

Április végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések 1 507,8 milliárd forintot tettek ki, amely 632,4 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszaki teljesítésnél.

A kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt tapasztalható, tekintve, hogy a Prémium Magyar Állampapír sorozat kamatfizetési időpontja az első negyedévre került. A rezsivédelemmel és közüzemi szolgáltatások támogatásával kapcsolatos kiadások április végéig 540,0 milliárd forintot tettek ki. Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. 

Nyugellátásokra 2 371,7 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 872,9 milliárd forintot fordítottak április végéig.

A bevételek kapcsán kiemelendő, hogy az alacsonyan tartott adók ellenére az előző év azonos időszakához képest az adó- és járulékbevételek 9,8 százalékkal magasabban teljesültek. A kormány elkötelezett a hiány és az adósság csökkentése mellett, ezért folyamatosan figyelemmel kíséri a költségvetés alakulását, ennek érdekében döntéseket is hozott: a kormány a 4,5 százalékos kitűzött hiánycél elérése érdekében 675 milliárd forintnyi állami beruházást ütemezett át, miközben többezer milliárd forintnyi fejlesztést még idén megvalósít.