Az egykori szovjet katonaváros 1996 óta árválkodik gondozatlanul, és a papírformának megfelelően gyakorlatilag teljesen szétlopták. Szentkirályszabadján – a Balatontól alig 5 kilométerre – épült az a katonaváros, ahol 1989-ig szovjet katonák ezrei teljesítettek szolgálatot, területén pedig tankok, a szomszédos repülőtér hangárjaiban pedig katonai harci gépek várakoztak bevetésre a hidegháborús pszichózis okán.

A támaszponton külön iskola, óvoda, mozi, színház, kórház, kocsma és bolt is működött, ma ezeknek csak halvány nyomai azonosíthatók be. Ma egy szellemvároshoz hasonlít, amely az elhagyatott helyek szerelmeseinek egyik legnépszerűbb hazai célpontja – írja a 24.hu.

A magyar Csernobilként  is emlegetett szellemvárost 2017-ben egy  cégcsoport vásárolta meg, azóta engedéllyel látogatható, bár jellemzőbb, hogy a kalandvágyók inkább besurrantak a területre, hogy megörökíthessék annak leépülését.

Urbexes körökben napok óta azt beszélik, hogy a magánterület tulajdonosa fizetőssé akarja tenni a belépést Szentirályszabadjára. A hely bejáratait biztonsági őrök vigyázzák – írta a Lelépő. A belépő fejenként kétezer forint, amelyről nyugtát is adnak az odalátogatóknak.