Az Economx is beszámolt róla, hogy Kínai Népköztársaság elnöke szerda este érkezett hivatalos látogatásra Budapestre. Hszi Csin-pinget személyesen Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó fogadta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A 2022-es népszámlálás adatai szerint 18 154 kínai állampolgárságú személy él Magyarországon. Számuk az ezt megelőző felmérés óta megkétszereződött.

Az Index annak járt utána, mit gondolnak elnökük látogatásáról a Magyarországon élő kínaiak. 

A józsefvárosi kínai piacon megkérdezett kínai árusok egyáltalán nem akartak válaszolni a lap kérdéseire. Amikor Hszi Csin-ping elnök látogatása szóba került, még azokat a magyar szavakat is villámgyorsan elfelejtették, amiket egy korábbi pillanatban tökéletesen értettek. Sokkal jobban örültek volna, ha cipők vagy egyéb termékek méreteiről, színváltozatairól érdeklődtek volna az újságírók.

A piac egyik magyar származású munkavállalója úgy vélekedett, hogy az ott dolgozók körülbelül a hatvan százalékuk már nagyon régóta itt él, dolgozik, jól is beszél magyarul, de nem nagyon érdekli őket a politika.

A kínai Panda masszázsszalon masszőz hölgye kínaiul, fordítógép segítségével azt mondta, hogy masszázs által közvetítik a kínai kultúrát, felmutatják, hogy milyen fontos az egészséges test.

Nekünk csak jó tapasztalataink vannak Magyarországgal és a magyarokkal. Nagyon szépen köszönöm az itt élő kínaiak nevében is, hogy Orbán Viktor meghívta Budapestre a kínai elnököt, kívánom, hogy sikeresek legyenek a tárgyalások, mert azzal Kína és Magyarország is csak jól járhat.

A szalon vezetője elmondta, hogy az általa olvasott kínai lapok is beszámoltak Hszi Csin-ping érkezéséről, és követni fogja az új fejleményeket.