Szerdán fogadta el az orosz támadással szemben egyre nehezebb körülmények között védekező Ukrajna parlamentje a mozgósítási törvény újabb módosítását, amely megnyitja az utat a börtönökből a front felé - jelentette az n-tv.de német hírportál.

Az elnöki aláírásra váró jogszabály szerint az elítéltek önkéntes alapon katonai szolgálattal válthatják meg büntetésüket.

Ez azt jelenti, hogy feltételesen szabadlábra kerülhetnek, és büntetésük maradékát elengedik, amint leszerelnek. Azonban a katonai szolgálat ideje bizonytalan, akkor ér véget, amikor visszavonják az általános mozgósítást, vagyis amikor véget ér a háború.

A programban nem vehetnek részt:

  • súlyos bűncselekmények - például emberölés, nemi erőszak - elkövetői,
  • és civil szervezetek követelésének hatására azt is kikötötték, hogy börtönbe került parlamenti képviselők és állami tisztségviselők sem szerezhetik vissza a szabadságukat ilyen módon.

Politico nemzetközi hírportál beszámolója szerint az ukrán törvényhozók abban reménykednek, hogy a „szolgálatért amnesztia″ program révén akár 10 ezer fővel lehet feltölteni az egyre nagyobb emberanyag-hiánnyal küzdő csapatokat.

Éppen a napokban lép hatályba a mozgósítási törvény előző, áprilisban elfogadott módosítása, amelynek értelmében a hadköteles korhatár 27 évről 25 évre csökkentették és eltörölték a „korlátozottan alkalmas” státuszt.

Korábban arról lehetett olvasni, hogy az ukrán hadsereg katonáinak átlagéletkora mostanra elérte a 43 évet. Az oroszok támadásait középkorú férfiak próbálják elhárítani, ami nagymértékben megnehezíti a parancsnokok dolgát, és összességében sem teszi egyszerűvé azokat a műveleteket, amelyekre a politikai vezetés által kitűzött célok elérése érdekében szükség lenne.

Amint az Economx megírta, az Ukrajnának nyújtott új, minden eddiginél nagyobb amerikai fegyversegély önmagában nem lesz elég az orosz támadás elhárításához, a háború kimenetelét a bevethető katonák létszáma határozhatja meg.