Veszélyes hormonok lehetnek ebben a húsban: rákot, pajzsmirigybajt okozhatnak

GettyImages-647772764

Rendkívül lényeges, hogy kizárólag megbízható helyen vásárolj csirkehúst, csak így kerülheted el, hogy olyat válassz, ami hormonokat és antibiotikumokat tartalmaz. Ezek ugyanis rossz hatást gyakorolhatnak egészségedre.

Káros a számunkra, ha a csirkehússal együtt olyan hormonokat és antibiotikumokat is elfogyasztunk, melyeket a baromfitenyésztésben használnak esetenként túlzott mennyiségben, írja a Femina.

Antibiotikumokat és hormonokat tartalmazhat a baromfihús

Ezeket a túlgyógyszerezett hústermékeket tették először felelőssé 2010 környékén azért, hogy elterjedtek az antibiotikumoknak ellenálló multirezisztens kórokozók (MRK-k). Emiatt egy ideig sokan keresték a boltokban az antibiotikummentesen tenyésztett vágóállatok húsát.

Veszélyes kórokozók is lehetnek a csirkehúsban: igazán rosszat tesznek testednek
Veszélyes kórokozók is lehetnek a csirkehúsban: igazán rosszat tesznek testednekRodolfo Parulan Jr / Getty Images Hungary

Az elmúlt évtizedekben igencsak elterjedt az antibiotikumok használata az állattenyésztésben, főleg a baromfinál.

Emiatt a német kormány már 2019-ben is aggodalmát fejezte ki, mivel a jelentések arról szóltak, hogy egyes hústermékekben egyre több az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktérium. A Germanwatch nevű szervezet vizsgálatai szerint ugyanis a minták 56 százalékán antibiotikumok ellen rezisztens baktériumok települtek meg, majd Németország legnagyobb baromfitenyésztőjének termékeiről is megállapították, hogy 60 százalékban szennyezett MRK-kkal.

Ezért tesz rosszat egészségednek az ilyen hús

Az Európai Unióban már nem engedélyezik a csirkék hormonokkal való injekciózását, de bejuthat az állat szervezetébe olyan tápszer, mely növekedési hormonokkal stimulálja azt a fejlődésre. Ezek a szerek hosszú távon szintén káros hatással vannak az egészségre.

Az EU-ban már nem engedélyezik a csirkék hormonokkal való injekciózását
Az EU-ban már nem engedélyezik a csirkék hormonokkal való injekciózásátMoskow / Getty Images Hungary

A felmérések szerint évente 33 ezer ember hal meg antibiotikumrezisztens baktériumok okozta fertőzés következtében. 2019-es adatok szerint a világon 1,3 millió ember halálát okozták ezek a kórokozók, így a világ leggyakoribb halálokai közé tartoznak az ilyen patogének okozta betegségek.

Az MRK-k különösen csecsemőkre és gyermekekre veszélyesek, ugyanis az ő immunrendszerük még nem képes olyan hatékonyan kivédeni a fertőzéseket, mint a felnőtteké.

A húsban lévő hormonok rákot, pajzsmirigybetegséget, cukorbetegséget, elhízást, endometriózist, fibrómát, terméketlenséget, asztmát és allergiákat okozhatnak, ezért lényeges, hogy olyan helyről szerezzük be az ételt, ahol nem esnek túlzásba az antibiotikumokkal, illetve hormonserkentő módszereket sem alkalmaznak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek