Kiszámíthatóbb és magasabb színvonalú vízszolgáltatás érhető el Magyarországon

A vízművek integrációjával létrejött, ma már az ország felén szolgáltató állami vállalat hatékonyabb, kiszámíthatóbb és magasabb színvonalú szolgáltatást biztosít a fogyasztóknak - hangoztatta az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára szerdán Mohácson.

Kiszámíthatóbb és magasabb színvonalú vízszolgáltatás érhető el Magyarországon

V. Németh Zsolt a térségben működő helyhatóságok és immár a Nemzeti Vízművek Zrt.-hez tartozó helyi szolgáltatók között létrejött önkormányzati konzultációs tanács alakuló ülésén kiemelte: a települések vezetői, illetve a társaságok jó döntést hoztak, amikor az integrációs lehetőséggel éltek.ű

Az új formában, amelyben állami vállalathoz tartozó szolgáltatók látják el a fogyasztókat, kiemelten fontos az ügyfelek elégedettsége, a folyamatos rekonstrukció, az ellátás- és üzembiztonság, az önkormányzatokkal való szoros kapcsolattartás, a cégeknél dolgozók megfelelő bérezése és az igazságos díjak biztosítása - sorolta.

Mint mondta, meggyőződése szerint az utóbbi mintegy húsz évben a magyar víziközmű rendszer hatalmas fejlesztésen ment keresztül azzal, hogy ezermilliárd forintos beruházásnak köszönhetően bőven nyolcvan százalék fölé emelkedett a csatornázottság, tíz év alatt megduplázódott a szennyvíztisztító üzemek száma, s szinte mindenütt az országban megfelelő, illetve kitűnő az ivóvíz minősége.

Ugyanakkor az energiaválság miatt az utóbbi években a szolgáltatók kétharmada veszteségessé vált, magyarázta, ezért a kormány lehetőséget biztosított az integrációra, az állami vállalathoz csatlakozásra. Közölte: ma már több mint négymillió embernek, az ország mintegy felén szolgáltat a Nemzeti Vízművek Zrt. a tulajdonába került tizennyolc szolgáltatón keresztül.

V. Németh Zsolt fontosnak tartotta, hogy az integrációval garantálható a takarékos vízfogyasztás, ennek érdekében igyekeznek a műszakilag és gazdaságilag, valamint a fenntarthatóság szempontjából legoptimálisabb vízbázisokat használni a szolgáltatók.

A januártól érvényben lévő, a nem lakossági fogyasztók esetében alkalmazott díjrendszer kapcsán kitért arra, hogy korábban ivóvíz esetében 49-, szennyvíz esetében 26-szoros különbségek is voltak a tarifák között, amit a társadalmi Igazságosság jegyében egységesítettek.

Egymilliárd forintos alapot hoztak létre annak meghatározására, hol, milyen beruházásra van sürgősen szükség a szolgáltatás színvonalának emeléséhez, a vízveszteség csökkentése érdekében - emelte ki.

Kiemelte: szeretnék kihasználni a nagy állami cég lehetőségeit a havaria-helyzetek kezelésekor is, ezért olyan raktárbázis hoznak létre, ahonnan a tizennyolc szolgáltató gyorsan és egyszerűen hozzá tud jutni a javításokhoz szükséges, akár nehezebben, hosszabb idő alatt elérhető alkatrészekhez is - például csőtörések elhárítása idején.

A térségben szerdán megalakuló önkormányzati konzultációs tanács kapcsán kiemelte: annak célja, hogy a helyhatóságok, a szolgáltatók és a tulajdonos intézményesített kapcsolatban lehessen egymással, s egy olyan fórumot biztosítson, amely rendszeresen ülésezve a fogyasztók igényeit tolmácsolja.

Terv szerint halad a kivitelezés az M4-es építésénél

Ütemterv szerint halad a kivitelezés az M4-es építésénél, Törökszentmiklós-Kisújszállás jelenleg épülő szakaszán gerendabeemelés, Törökszentmiklós elkerülő szakaszán útépítés miatt forgalmi terelés várható - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 11. 05:00
Megosztás:

3,6 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban

Májusban 3,6 százalékra csökkent munkanélküliség Csehországban az áprilisi 3,7 százalékról - közölte a cseh munkaügyi hivatal hétfőn Prágában.
2024. 06. 11. 04:30
Megosztás:

Andrew Tate megfogadja, hogy összeomlasztja a Solanát, miközben a Raboo aktivitása megugrik, és az Ethena ára zuhan

Egy nemrégiben közzétett bejegyzésben Andrew Tate, egy népszerű és ellentmondásos internetes személyiség ismét felkeltette a kriptovaluta rajongók figyelmét, mivel felfedte szándékát a Solana hálózat összeomlására azáltal, hogy jelentős mennyiségű SOL-t vásárol.
2024. 06. 11. 04:01
Megosztás:

Az energia és az élelmiszerek tartották kordában az árakat májusban

Tegnap tette közzé a KSH a májusi fogyasztói inflációs adatokat. Az idei év ötödik hónapjában a fogyasztói árak 0,1 százalékkal csökkentek egy hónap alatt, főként a feldolgozott élelmiszereknek és az energiaárak alakulásának betudhatóan. Az éves inflációs ráta így emelkedett: 4,0 százalékra az áprilisi 3,7 százalékról. Ezzel együtt kedvező, hogy tovább lassult a maginfláció: 4,0 százalékos éves szinten állt májusban.
2024. 06. 11. 04:00
Megosztás:

Külföldiek lepték el a hazai ingatlanpiacot - kik ők, mit karnak?

Erősödött az Európai Unió tagállamain kívüli, külföldi állampolgárok jelenléte a magyar ingatlanpiacon tavaly, idén további élénkülés várható - közölte a Duna House hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 11. 03:00
Megosztás:

Hírportálok: az Index nyerte a választásokat

1.074.740 ember tájékozódott Magyarország vezető hírportálján a tegnapi önkormányzati- és Európa Parlamenti választás friss híreiről, aktuális eredményeiről, és ezzel az Index nyerte a vasárnapi közéleti hírversenyt.
2024. 06. 11. 02:30
Megosztás:

Nem nyersz a lottón? Itt az új magyar fejlesztés, amivel garantált találatod lesz!

Új, izgalmas játékmód érkezik a nemzeti lottótársaság legnépszerűbb számsorsjátékaihoz. A mai naptól elérhető okoskombinációt az Ötös-, Hatos- és Skandináv lottó, továbbá az Eurojackpot esetében is választhatják azok a játékosok, akik kisebb értékű, de nagyobb eséllyel elnyerhető összegekért szállnak játékba.
2024. 06. 11. 02:00
Megosztás:

Többlettel zárt a költségvetés

A magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára. A költségvetés továbbra is biztosítja a nyugdíjak és a családtámogatások védelméhez, valamint a rezsicsökkentés fenntartásához szükséges fedezetet, miközben az erősödő gazdasági teljesítmény segíti a 4,5 százalékos hiánycél elérését. A költségvetés májusban 49 milliárd forintos többlettel zárt, ami 2016 óta a legkedvezőbb májusi havi mutató - jelentette az államháztartás központi alrendszerének május végi állásáról hétfőn kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2024. 06. 11. 01:30
Megosztás:

Nem kell fizetni az áramért? Leáll az MVM áramszámlázási rendszere

Az MVM áramszámlázási rendszere július 1-jétől előreláthatólag két hétre leáll, miután június 30-án az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be - közölte az MVM hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 11. 01:00
Megosztás:

Az új mém érme, a Base Dawgz előértékesítése 700 000 dollár felett

Az új mém érme, a Base Dawgz folyamatban lévő előértékesítése futótűzként terjed, és néhány nap alatt már 700 000 dollár felett jár.
2024. 06. 11. 00:01
Megosztás:

EP-választások eredménye – magyar szemmel

Megerősödött a jobboldal az európai parlamenti választásokon, azonban még kérdéses, hogy ez mire lesz elég az új Európai Parlamentben. A legtöbb mandátumot az Európai Néppárt szerezte, azonban Marine Le Pen és Giorgia Meloni is nagyot nyert. Magyarországon a Fidesz-KDNP nyerte az EP-választást, de kevesebb képviselőt küldhet Strasbourgba, mint öt éve.
2024. 06. 10. 23:30
Megosztás:

A vártnál kedvezőbben alakult a Sentix euróövezeti befektetői hangulatindexe

Elemzők által vártnál jelentősebben javult a Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn ismertetett euróövezeti befektetői hangulatindexe júniusra.
2024. 06. 10. 23:30
Megosztás:

Hamarosan indulnak a LEADER programok

Elindult a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terven alapuló LEADER program megvalósítása. A Magyarországon működő 105 LEADER Helyi Akciócsoport (HACS) Helyi Fejlesztési Stratégiáit az Irányító Hatóság elfogadta, melyek alapján a LEADER helyi felhívások a tervek szerint 2024. júliusától jelennek meg - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 10. 22:30
Megosztás:

Az Országgyűlés elfogadta a Közbeszerzési Hatóság éves beszámolóját

Az Országgyűlés elfogadta a Közbeszerzési Hatóság (KH) éves beszámolóját, amely szerint 2023-ban a közbeszerzések összértéke elérte a 2869,1 milliárd forintot - közölte a KH hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 10. 22:00
Megosztás:

A redőny szerepe az optimális otthoni hőmérsékletben

A nyár közeledtével egyre fontosabb figyelnünk arra, hogy életterünk ne melegedjen fel túlságosan, hiszen ez energetikai és egészségügyi szempontból sem előnyös. A hőség kivédésére számos módszer létezik, de érdemes az alapoktól kezdeni.
2024. 06. 10. 21:30
Megosztás:

A MÁV-nak szüksége van a Gyermekvasúton szolgáló fiatalokra

A Gyermekvasút vasutas iskola is, ahova azok a gyermekek jönnek, akik okosak, szorgalmasak, elkötelezettek, értik és szeretik a vasutat, amilyen emberekre a felnőtt vasútnál is szüksége van a MÁV-nak - mondta Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója szombaton Budapesten a gyermekvasutasok avató ünnepségén.
2024. 06. 10. 21:00
Megosztás:

A reptér állami kézbe kerülése nem csak üzleti kérdés!

A turizmus területén működő több mint negyven szakmai szervezetet tömörítő Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) üdvözli a reptér megvásárlását és a nemzetközi forgalom nagymértékű növekedését várja az ország első számú repterének többségi állami tulajdonba kerülésétől. Az MTSZA szerint Budapest légikikötőjének hazatérése fontos lépés Magyarország Közép-Európa vezető, régiós szerepének erősítésében - közölte a szervezet szombaton az MTI-vel.
2024. 06. 10. 20:30
Megosztás:

Magyar Péter és Rónai Egon összekaptak az ATV stúdójában - Magyar elviharzott

A mai estére az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának vendége volt Magyar Péter a Tisza Párt vezetője. A műsor botrányosan rövidre sikerült, és alig 1 perc múlva Magyar Péter a mikrofonját lecsatolva kiviharzott a stúdióból. Mi történt pontosan?
2024. 06. 10. 20:16
Megosztás:

Gyengült hétfőn a forint

Gyengült a forint hétfőn a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 06. 10. 20:00
Megosztás:

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után indexveszteséggel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 06. 10. 19:30
Megosztás: