„Támogassa
A lényeg

Megérkezett Budapestre Hszi Csin-Ping kínai elnök, néptánccal várták Ferihegyen

8/05/2024 23:42

| Szerző: Klubrádió

Megérkezett Budapestre Hszi Csin-Ping kínai elnök, akit személyesen fogadott Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. 

A repülőgépnél magyar népviseletbe öltözött gyerekek köszöntötték az elnöki házaspárt, kenyérrel és sóval kínálták őket. Ezután a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjai üdvözölték őket, aztán kaptak egy rövid bemutatót a Csillagszemű Táncegyüttestől.

A kínai delegáció a reptérről a szokásos útvonal helyett az M5-ös felé ment, úgyhogy az Üllői úton rá váró tibetiek hiába készültek zászlókkal, elkerülte őket.

A rendőrség a Váron belül nem engedélyezte a csütörtökre bejelentett Tibet-párti tüntetéseket, a Gellért-hegyen pedig civilruhás kínai biztonságiak kínai lobogóval takartak le egy kihelyezett tibeti zászlót – írja a 444.hu.

Hszi Csin-Ping Belgrádból repült Budapestre, ez a harmadik állomása Franciaország és Szerbia után az európai útján. Péntekig marad Magyarországon.

A kínai elnök a kormányközeli Magyar Nemzetben megjelent publikációjában úgy fogalmazott: abban az időszakban jött magyar barátaihoz, „amikor az Alföldön a virágok és a fű illata betölti a levegőt”. A kínai-magyar barátság Hszi Csin-ping szerint „olyan, mint a jó tokaji bor: illatos, édes, tartalmas és tartós”.

Hszi egy magas rangú tagokból álló delegációval érkezett Magyarországra, aminek tagja Vang Ji külügyminiszter, Lan Foan pénzügyminiszter, Vang Ventao kereskedelmi miniszter, Dzsen Sancsie, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnöke és Ju Csianhua, a Vámügyi Főigazgatóság főigazgatója is.

Ez idő alatt tizenhat megállapodást biztos alá fognak írni a felek, két másikról pedig még egyeztetnek, ezt mondta legalábbis előzetesen Szijjártó Péter. A külügyminiszter pontosabbat ezekről a megállapodásokról nem mondott, mert szerinte „aki egy tárgyalási folyamat során konkrét cégnevekről beszél még a megállapodás előtt, az egyértelműen Magyarország nemzeti érdekeivel, egyértelműen Magyarország gazdasági érdekeivel ellentétesen cselekszik”.

Előzetes információk szerint a magyar és a kínai fél több gyár építéséről állapodhat meg, de a Budapest–Belgrád után újabb vasútvonalakat és energetikai projekteket is építhetnek majd kínaiak Magyarországon kínai hitelből – részletezi a Telex.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)