Partnerségi megállapodást kötöttünk az AmCham Hungaryvel

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter stratégiai partnerségi megállapodást írt alá az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma nevében az AmCham Hungary - Amerikai Kereskedelmi Kamara magyarországi képviseletével - jelentette be a miniszter kedden Facebook-oldalán.

Partnerségi megállapodást kötöttünk az AmCham Hungaryvel

A megállapodás célja, hogy a közvetlen egyeztetés eredményeképpen minél jobb minőségű, hatékony, az életviszonyoknak, és a közérdeknek megfelelő jogszabályok szülessenek azokon a területeken, amelyek az európai uniós ügyekért felelős miniszter felelősségi körébe tartoznak - emelte ki bejegyzésében a miniszter.

Hangsúlyozta, a magyar elnökség felhatalmazást kapott az Európai Tanácstól egy új európai versenyképességi paktum kidolgozására. A versenyképes Európa pedig nem lehetséges az üzleti szféra hozzájárulása nélkül.

Az elnökség párbeszédet folytat majd arról, hogy szükség van-e európai iparpolitikára, és hogyan lehet az európai zöld átmenetet úgy megvalósítani, hogy az kizöldítse és ne lebontsa az európai ipart. Az uniós szabályok által okozott adminisztrációs terhek csökkentése, részletes jogalkotási hatástanulmányok és a gazdasági szereplőkkel folytatott érdemi konzultációk ugyancsak fontosak az európai versenyképesség erősítése szempontjából - írta Bóka János.

Hamarosan indulnak a LEADER programok

Elindult a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terven alapuló LEADER program megvalósítása. A Magyarországon működő 105 LEADER Helyi Akciócsoport (HACS) Helyi Fejlesztési Stratégiáit az Irányító Hatóság elfogadta, melyek alapján a LEADER helyi felhívások a tervek szerint 2024. júliusától jelennek meg - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 10. 22:30
Megosztás:

Az Országgyűlés elfogadta a Közbeszerzési Hatóság éves beszámolóját

Az Országgyűlés elfogadta a Közbeszerzési Hatóság (KH) éves beszámolóját, amely szerint 2023-ban a közbeszerzések összértéke elérte a 2869,1 milliárd forintot - közölte a KH hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 10. 22:00
Megosztás:

A redőny szerepe az optimális otthoni hőmérsékletben

A nyár közeledtével egyre fontosabb figyelnünk arra, hogy életterünk ne melegedjen fel túlságosan, hiszen ez energetikai és egészségügyi szempontból sem előnyös. A hőség kivédésére számos módszer létezik, de érdemes az alapoktól kezdeni.
2024. 06. 10. 21:30
Megosztás:

A MÁV-nak szüksége van a Gyermekvasúton szolgáló fiatalokra

A Gyermekvasút vasutas iskola is, ahova azok a gyermekek jönnek, akik okosak, szorgalmasak, elkötelezettek, értik és szeretik a vasutat, amilyen emberekre a felnőtt vasútnál is szüksége van a MÁV-nak - mondta Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója szombaton Budapesten a gyermekvasutasok avató ünnepségén.
2024. 06. 10. 21:00
Megosztás:

A reptér állami kézbe kerülése nem csak üzleti kérdés!

A turizmus területén működő több mint negyven szakmai szervezetet tömörítő Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) üdvözli a reptér megvásárlását és a nemzetközi forgalom nagymértékű növekedését várja az ország első számú repterének többségi állami tulajdonba kerülésétől. Az MTSZA szerint Budapest légikikötőjének hazatérése fontos lépés Magyarország Közép-Európa vezető, régiós szerepének erősítésében - közölte a szervezet szombaton az MTI-vel.
2024. 06. 10. 20:30
Megosztás:

Magyar Péter és Rónai Egon összekaptak az ATV stúdójában - Magyar elviharzott

A mai estére az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának vendége volt Magyar Péter a Tisza Párt vezetője. A műsor botrányosan rövidre sikerült, és alig 1 perc múlva Magyar Péter a mikrofonját lecsatolva kiviharzott a stúdióból. Mi történt pontosan?
2024. 06. 10. 20:16
Megosztás:

Gyengült hétfőn a forint

Gyengült a forint hétfőn a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 06. 10. 20:00
Megosztás:

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után indexveszteséggel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 06. 10. 19:30
Megosztás:

Történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 369,54 pontos, 0,53 százalékos emelkedéssel, új történelmi csúcson, 70 248,97 ponton, zárt hétfőn.
2024. 06. 10. 19:01
Megosztás:

Nőtt a félvezetők globális eladása áprilisban éves szinten

Áprilisban 46,4 milliárd dollár értékben értékesítettek chipeket a világon, ami 15,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál és 1,1 százalékkal múlta felül az idei márciusi szintet - áll a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szervezet, a SIA honlapján.
2024. 06. 10. 18:30
Megosztás:

Agrárkár-enyhítési alap segíti a károsult termelőket

Az idén kárt szenvedett gazdálkodók számára megnyugtató információ, hogy a termelők és az állam befizetéseiből, valamint a tavaly fel nem használt forrásokkal együtt mintegy 25 milliárd forint áll rendelkezésre a 2024-es kárenyhítési alapban, amelyet idéntől évi 10 milliárd forint uniós forrás is kiegészít. Az alap az előző évben is visszaosztás nélkül, maradéktalanul kompenzálta a termelőket a bejelentett károk után - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 10. 18:00
Megosztás:

Bővül a Kenyeres Birtok

Idén és jövőre a jelenlegi hat után további négy, szürkemarhából készült ételeket kínáló food truck megnyitását, továbbá az ország első, szürkemarhára épülő street food gyorséttermének budapesti megnyitását tervezi a Mogyi Kft. alapító tulajdonosának cége, a Kenyeres Birtok Kft. - közölte a társaság az MTI-vel.
2024. 06. 10. 17:30
Megosztás:

A Scope Ratings is befektetésre ajánlja Magyarországot

A Moody's múlt pénteki pozitív jelentése után a berlini Scope Ratings is "befektetésre ajánlja hazánkat stabil kilátás mellett" - tudatta pénteken Facebook-oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 06. 10. 17:00
Megosztás:

Új kultúrházat és közösségi színteret adtak át Szedresen

Új kultúrházat és közösségi színteret adtak át pénteken a Tolna vármegyei Szedresen, a létesítmény 850 millió forintos kormánytámogatással épült meg.
2024. 06. 10. 16:30
Megosztás:

Májusban nőttek a fogyasztói árak az előző évihez képest

2024. májusban a fogyasztói árak átlagosan 4,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak, a járműüzemanyagoké 4,4 százalékkal esett vissza - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 06. 10. 16:00
Megosztás:

Elektromos buszt tesztel a Volánbusz Győrben

A Kravtex-Kühne csoport által Mosonmagyaróváron és Győrben gyártott, teljes mértékben elektromos autóbusz tesztelését kezdi meg a Volánbusz Zrt. a győri tömegközlekedésben - tudatta a közlekedési vállalat pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 10. 15:30
Megosztás:

Meghaladta a négymilliárd eurót az Ukrajnának nyújtott EBRD-finanszírozások értéke

Meghaladta a 4,2 milliárd eurót az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által a háború kezdete óta Ukrajnának nyújtott finanszírozások értéke.
2024. 06. 10. 15:00
Megosztás:

Több alsóbbrendű utat lezártak Vas és Pest vármegyében vízátfolyások miatt

Az intenzív esőzés következtében továbbra is áradnak a folyók és patakok Vasban, ahol tizenkét alsóbbrendű út vált járhatatlanná, a veszélyes útszakaszokat a rendőrség lezárta - írta a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a Facebook-oldalán. Az Útinform tudatta azt is, hogy a Duna áradása miatt több Pest vármegyei alsóbbrendű utat is lezártak.
2024. 06. 10. 14:30
Megosztás:

Nőtt a nemzetiségi választópolgárok száma az elmúlt évtizedben

Több mint 8 százalékkal nőtt a nemzetiségi választópolgárok száma a 2019-es nemzetiségi választás óta, a legnagyobb mértékben, 48 százalékkal az ukrán nemzetiség regisztrált választópolgárainak száma nőtt. 2010-hez képest több mint 50 százalékkal nőtt a nemzetiségi választópolgárok száma.
2024. 06. 10. 14:00
Megosztás:

Mennyi a magyar infláció most? Itt a friss adat!

Várakozásunknak megfelelően, 4,0%-ra emelkedett az infláció éves üteme májusban. Az előző hónaphoz képest 0,1%-kal csökkentek az árak, ami kismértékben elmarad várakozásunktól (-0,2%). A maginfláció 4,1%-ról 4,0%-ra mérséklődött, ugyanakkor némileg az általunk várt 3,8% felett alakult, éves összehasonlításban.
2024. 06. 10. 13:30
Megosztás: