Megérkezett Magyarországra a kínai elnök

Megérkezett Magyarországra a kínai elnök

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2024. május 8-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A repülőgépnél magyar népviseletbe öltözött gyerekek köszöntötték az elnöki házaspárt, ősi szokás szerint kenyérrel és sóval kínálták őket, majd a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjai üdvözölték a vendégeket. Egy rövid kulturális műsorra is sor került a Csillagszemű Táncegyüttes előadásában.

A kínai államfő péntekig tartózkodik Magyarországon állami látogatáson, a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóján.

A legalább négyszáz fős küldöttséggel érkező Hszi Csin-ping három napon át lesz Magyarországvendége, a szállása a Blikk információ szerint a budai Hilton hotelben lesz.

Orbán Viktor a közösségi oldalán is megosztott egy fotót az érkezésről, kiemelve, hogy 20 éve nem járt kínai elnök Magyarországon. – Isten hozta, Hszi elnök úr! – írta a kormányfő. Érdekesség, hogy a képen szerepel a június 9-i dátum is, vagyis az európai parlamenti és önkormányzati választások napja. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig azzal a poszttal tett közzé több képet is, hogy „történelmi napok elé nézünk”.

Lapunk már korábban beszámolt róla, hogy délután a magyar és kínai zászlókkal telepakolt híd pesti oldalán népviseletbe öltözött ázsiai lányok gyakoroltak valamiféle üdvözlő táncot.