Nyereségesen zárta az Erste Bank az első negyedévet

A növekvő működési bevételeknek és a kontrollált költségeknek köszönhetően az egy évvel korábbinál jobb eredménnyel zárta az Erste Bank az első negyedévet: a működési eredmény 40 százalékkal 62,8 milliárd forintra, az adózott eredmény pedig közel 29 milliárd forintra nőtt az előző évi 6,3 milliárd forint profit után - jelentette be Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Nyereségesen zárta az Erste Bank az első negyedévet

Hozzátette: az Erste működési bevételei 2024. első negyedévben a nemzetközi könyviteli szabványok (IFRS) szerint készített kimutatás alapján 32 százalékkal 92,6 milliárd forintra emelkedtek. Ezen belül a díj- és jutalékbevételek 22 százalékkal nőttek - ismertette.

A működési kiadások a bevételeknél kevésbé, 16 százalékkal 29,8 milliárd forintra emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az Erste működési eredménye közel 63 milliárd forintra nőtt a 2023-as csaknem 45 milliárd forintról. A költség/bevétel arány március végére 32 százalékra csökkent a tavaly márciusi 36 százalékról - közölte az elnök-vezérigazgató.

Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy látványos felpattanás jellemzi a lakossági hitelpiacot, felpörgött a lakossági hitelezés: a teljes állomány 8 százalékkal nőtt, az újonnan kihelyezett állomány 59 százalékkal lett magasabb, mint egy évvel korábban, 63 milliárd forint volt. A lakáshitel folyósítás 40 százaléka Csok plusz, az elhalasztott kereslet miatt az első negyedév "extra erős" lett, és így idén az ezermilliárd forintot elérheti a lakáshitelezés Magyarországon. A babaváró hitelekből 39 százalékkal többet, 10 milliárd forintot folyósítottak az első negyedévben. A személyi kölcsönöknél 63 százalékkal 22 milliárd forintra nőtt az új folyósítás összege.

Kivárás jellemzi a vállalati szektorban a hitelkeresletet, ezért elmaradt a növekedés. A vállalati hitel- és kötvényállomány 5 százalékkal csökkent, március végén 1117 milliárd forint volt, főként a nagyvállalati és önkormányzati állomány csökkenése miatt - fűzte hozzá Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette: a magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon - befektetés és betét - március végére 5847 milliárd forintra nőtt, ami 23 százalékos növekedés egy év alatt. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 71 százalékra emelkedett a tavaly március végi 66 százalékról. Az Erste Befektetési Zrt.-nél a befektetett és kezelt vagyon az elmúlt egy évben a piaci átlagot meghaladó mértékben gyarapodott, az idei első negyedév végére 34 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest és meghaladta a 4500 milliárd forintot. Ebből a privátbanki üzletág március végén már 1100 milliárd forintos vagyont kezelt - ismertette.

Kitért arra, hogy az Erste által kezelt befektetési alapok eszközértéke meghaladja a 2400 milliárd forintot. Az összeg harmada fenntartható (ESG) befektetési alapokban van. Legutóbb, idén februárban az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap szerzett ESG minősítést. Ezzel az Erste alapja lett az első olyan magyarországi ingatlanalap, amely tevékenységét a fenntarthatósági szempontok figyelembevételével végzi - mondta.

Harmati László jelentős mérföldkőnek nevezte, hogy már több mint 621 ezer lakossági és 51 ezer mikrovállalati ügyfelük digitálisan aktív, a lakossági ügyfeleken belül az arányuk 71 százalék. A személyi kölcsönök 50 százaléka, a bankszámlanyitások negyede, az értékpapírszámlák 20 százaléka, az értékpapír-tranzakciók 50 százaléka digitálisan teljesült.

Az új mém érme, a Base Dawgz előértékesítése 700 000 dollár felett

Az új mém érme, a Base Dawgz folyamatban lévő előértékesítése futótűzként terjed, és néhány nap alatt már 700 000 dollár felett jár.
2024. 06. 11. 00:01
Megosztás:

EP-választások eredménye – magyar szemmel

Megerősödött a jobboldal az európai parlamenti választásokon, azonban még kérdéses, hogy ez mire lesz elég az új Európai Parlamentben. A legtöbb mandátumot az Európai Néppárt szerezte, azonban Marine Le Pen és Giorgia Meloni is nagyot nyert. Magyarországon a Fidesz-KDNP nyerte az EP-választást, de kevesebb képviselőt küldhet Strasbourgba, mint öt éve.
2024. 06. 10. 23:30
Megosztás:

A vártnál kedvezőbben alakult a Sentix euróövezeti befektetői hangulatindexe

Elemzők által vártnál jelentősebben javult a Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn ismertetett euróövezeti befektetői hangulatindexe júniusra.
2024. 06. 10. 23:30
Megosztás:

Hamarosan indulnak a LEADER programok

Elindult a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terven alapuló LEADER program megvalósítása. A Magyarországon működő 105 LEADER Helyi Akciócsoport (HACS) Helyi Fejlesztési Stratégiáit az Irányító Hatóság elfogadta, melyek alapján a LEADER helyi felhívások a tervek szerint 2024. júliusától jelennek meg - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 10. 22:30
Megosztás:

Az Országgyűlés elfogadta a Közbeszerzési Hatóság éves beszámolóját

Az Országgyűlés elfogadta a Közbeszerzési Hatóság (KH) éves beszámolóját, amely szerint 2023-ban a közbeszerzések összértéke elérte a 2869,1 milliárd forintot - közölte a KH hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 10. 22:00
Megosztás:

A redőny szerepe az optimális otthoni hőmérsékletben

A nyár közeledtével egyre fontosabb figyelnünk arra, hogy életterünk ne melegedjen fel túlságosan, hiszen ez energetikai és egészségügyi szempontból sem előnyös. A hőség kivédésére számos módszer létezik, de érdemes az alapoktól kezdeni.
2024. 06. 10. 21:30
Megosztás:

A MÁV-nak szüksége van a Gyermekvasúton szolgáló fiatalokra

A Gyermekvasút vasutas iskola is, ahova azok a gyermekek jönnek, akik okosak, szorgalmasak, elkötelezettek, értik és szeretik a vasutat, amilyen emberekre a felnőtt vasútnál is szüksége van a MÁV-nak - mondta Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója szombaton Budapesten a gyermekvasutasok avató ünnepségén.
2024. 06. 10. 21:00
Megosztás:

A reptér állami kézbe kerülése nem csak üzleti kérdés!

A turizmus területén működő több mint negyven szakmai szervezetet tömörítő Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) üdvözli a reptér megvásárlását és a nemzetközi forgalom nagymértékű növekedését várja az ország első számú repterének többségi állami tulajdonba kerülésétől. Az MTSZA szerint Budapest légikikötőjének hazatérése fontos lépés Magyarország Közép-Európa vezető, régiós szerepének erősítésében - közölte a szervezet szombaton az MTI-vel.
2024. 06. 10. 20:30
Megosztás:

Magyar Péter és Rónai Egon összekaptak az ATV stúdójában - Magyar elviharzott

A mai estére az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának vendége volt Magyar Péter a Tisza Párt vezetője. A műsor botrányosan rövidre sikerült, és alig 1 perc múlva Magyar Péter a mikrofonját lecsatolva kiviharzott a stúdióból. Mi történt pontosan?
2024. 06. 10. 20:16
Megosztás:

Gyengült hétfőn a forint

Gyengült a forint hétfőn a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 06. 10. 20:00
Megosztás:

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után indexveszteséggel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 06. 10. 19:30
Megosztás:

Történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 369,54 pontos, 0,53 százalékos emelkedéssel, új történelmi csúcson, 70 248,97 ponton, zárt hétfőn.
2024. 06. 10. 19:01
Megosztás:

Nőtt a félvezetők globális eladása áprilisban éves szinten

Áprilisban 46,4 milliárd dollár értékben értékesítettek chipeket a világon, ami 15,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál és 1,1 százalékkal múlta felül az idei márciusi szintet - áll a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szervezet, a SIA honlapján.
2024. 06. 10. 18:30
Megosztás:

Agrárkár-enyhítési alap segíti a károsult termelőket

Az idén kárt szenvedett gazdálkodók számára megnyugtató információ, hogy a termelők és az állam befizetéseiből, valamint a tavaly fel nem használt forrásokkal együtt mintegy 25 milliárd forint áll rendelkezésre a 2024-es kárenyhítési alapban, amelyet idéntől évi 10 milliárd forint uniós forrás is kiegészít. Az alap az előző évben is visszaosztás nélkül, maradéktalanul kompenzálta a termelőket a bejelentett károk után - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 10. 18:00
Megosztás:

Bővül a Kenyeres Birtok

Idén és jövőre a jelenlegi hat után további négy, szürkemarhából készült ételeket kínáló food truck megnyitását, továbbá az ország első, szürkemarhára épülő street food gyorséttermének budapesti megnyitását tervezi a Mogyi Kft. alapító tulajdonosának cége, a Kenyeres Birtok Kft. - közölte a társaság az MTI-vel.
2024. 06. 10. 17:30
Megosztás:

A Scope Ratings is befektetésre ajánlja Magyarországot

A Moody's múlt pénteki pozitív jelentése után a berlini Scope Ratings is "befektetésre ajánlja hazánkat stabil kilátás mellett" - tudatta pénteken Facebook-oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 06. 10. 17:00
Megosztás:

Új kultúrházat és közösségi színteret adtak át Szedresen

Új kultúrházat és közösségi színteret adtak át pénteken a Tolna vármegyei Szedresen, a létesítmény 850 millió forintos kormánytámogatással épült meg.
2024. 06. 10. 16:30
Megosztás:

Májusban nőttek a fogyasztói árak az előző évihez képest

2024. májusban a fogyasztói árak átlagosan 4,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak, a járműüzemanyagoké 4,4 százalékkal esett vissza - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 06. 10. 16:00
Megosztás:

Elektromos buszt tesztel a Volánbusz Győrben

A Kravtex-Kühne csoport által Mosonmagyaróváron és Győrben gyártott, teljes mértékben elektromos autóbusz tesztelését kezdi meg a Volánbusz Zrt. a győri tömegközlekedésben - tudatta a közlekedési vállalat pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 10. 15:30
Megosztás:

Meghaladta a négymilliárd eurót az Ukrajnának nyújtott EBRD-finanszírozások értéke

Meghaladta a 4,2 milliárd eurót az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által a háború kezdete óta Ukrajnának nyújtott finanszírozások értéke.
2024. 06. 10. 15:00
Megosztás: