A nagy felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat nyújtó cégek, mint az Amazon és a Microsoft már régóta próbálnak pozíciókra szert tenni a távközlési szektorban, azonban eddig óvatosak voltak az üzemeltetők a nyilvános felhők mobilhálózat-kezelési képességével kapcsolatban.

A felhőalapú technológia a mobilszolgáltatók költséghatékonyság elősegítségén túl azt is lehetővé teszi, hogy a szolgáltatásuk megszakítása nélkül végezzék el a cégek a javításokat. 

Telefonica Germany egymillió 5G ügyfelet költöztet át az Amazon Web Services (AWS) felhőszolgáltatására, döntéssel az amerikai techóriásnak végre sikerült betörnie az európia távközlési piacra – írja a Reuters. 

Az AWS és a Telefonica Germany az üzlet pénzügyi részleteit nem hozta nyilvánosságra. 

Az első Európában

A Telefonica Germany-nak 45 millió ügyfele van Németországban. A spanyol Telefonica csoport leányvállalata az első olyan európai mobilszolgáltató, amely egy nyilvános felhőbe helyezi át az alaphálózatát.

Mallik Rao, a Telefonica Germany technológiai és információs igazgatója elmondta, ha jól működik a felhőalapú technológia, akkor 2026-ig az ügyfélbázisuk legalább 30-40 százalékuknak ilyen irányú szolgáltatásokat kínálnának.

Amerikai előzmények

Az amerikai Dish volt az első mobilszolgáltató, ami 2021-ben Amazon Web Services felhőszolgáltatását kezdte az alaphálózatához használni. Jan Hofmeyr, az AWS alelnöke elmondta: a következő 12 hónapban további vállatokkal szeretnének megállapodni. 

Az előrejelzések szerint a globális távközlési felhőpiac értéke – ez 2021-ben 19,7 milliárd dollár volt – 2030-ig elérheti a 108,7 milliárd dollárt. 

Milliárdos fejlesztésbe vághat a mobilszolgáltató, ebben a kormánynak is van bőven szerepe

A cél: 2028-ra szinte teljes 5G lefedettség.
Ha érdeklik a részletek