A Franziska Giffey és más politikusok ellen elkövetett támadások felháborító és gyáva tettek" - írta a kancellár az X-en. 

Egy demokratikus diskurzusban nincs helye az erőszaknak. A tisztességes és értelmes emberek egyértelműen elutasítják az erőszakot - és ők vannak többségben!

- tette hozzá Scholz.

Franziska Giffey gazdaság- és energiaügyért felelős berlini szenátort - a város korábbi szociáldemokrata polgármesterét - kedden egy férfi hátulról fejbe verte egy könyvtárban egy nehéz tárgyakat tartalmazó táskával, kórházba kellett szállítani. A rendőrség az ügyben szerdán őrizetbe vett egy 74 éves, vélhetően mentális problémákkal küzdő férfit, aki gyűlölet-bűncselekmények és

nemzetbiztonsággal kapcsolatos incidensek miatt már szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban.

A német szövetségi és tartományi miniszterek éppen a támadás napján tartottak rendkívüli ülést, amelyen megegyeztek arról, hogy szigorúbb büntetést kell kiszabni a politikusok ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények esetében.

Egy szerdai berlini pártkonferencián való részvétele után Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy az elkövetőknek a törvény teljes erejével kell szembenézniük.

Meg kell védenünk mindazokat, akik kiállnak a demokratikus társadalmunkért és az országunkért - függetlenül attól, hogy melyik párthoz tartoznak. Ha ők nincsenek biztonságban, a demokráciánk is veszélybe kerülhet

- hangoztatta.

Kedden Drezdában is támadás ért egy politikust: a Zöldek képviselőjét egy 24 és egy 34 éves férfi támadta meg, lökdösték és megfenyegették, a választási plakátjait pedig letépték. A rendőrök a környéken megtalálták a két támadót, akik ellen testi sértés és rongálás miatt nyomozást indítottak.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.