ÉLETMÓD

Csak az egyik szülőnek köszönhetjük az IQ-nkat... na melyiknek?

Döbbenetes felfedezést tettek a Minnesotai Egyetem kutatói: az egyik szülőtől örököljük a gént, amelyik az intelligenciaszintünkért felelős.

Megosztom
Link másolása

Egyik szülő sem értékesebb a másiknál, mindkettő jelenlétére és szeretetére szüksége van egy gyerkőcnek. A gyermeknemzés során sem fontosabb az apa vagy az anya, mindkettőnek köszönhetünk valami fontosat.

Az intelligenciaszintünk mértékéért például csak egyiküket vonhatjuk felelősségre.

A Minnesotai Egyetem kutatói ugyanis megállapították, mitől függ az IQ-szintünk alapja. Persze az intelligenciának számos befolyásoló tényezője van, az örökítő csak az alapokat teremti meg.

A kutatók publikációja arról tanúskodik, hogy az IQ szint nagy mértékben az anya intelligenciájából származik.

Az IQ öröklődésére nagy hatással vagy az úgynevezett kondicionált gén, amelyet az anyák adnak tovább.

Egy korábbi kutatás szerint ezt az intelligenciagént ugyanis az X-kromoszómán hordozzuk, amiből a nőknek kettő van, míg a férfiaknak csak egy. Ez még csak a nagyobb valószínűségre ad lehetőséget, de a kutatók azt is hozzátették, hogy

az apától örökölt fejlett kognitív funkciók génjei automatikusan deaktiválódhatnak.

Az egereken végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy azok, akiknek extra adag anyai génjeik voltak, nagyobb agyat növesztettek kisebb testtel, míg az apai génekkel rendelkezőknek kisebb agyuk volt nagyobb testtel.

A kutatók nem találtak apai géneket az agykéregben,

ahol az érvelés, a gondolkodás, a nyelv és a tervezés zajlik, azok más fontos területeken jelentkeztek.

A minnesotai kutatás kitér arra is, hogy az anya-gyermeke "majomszeretetnek" egyik előnye, hogy az anyjával szoros kapcsolatban álló gyermek később bonyolult feladatokat is könnyebben megold.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
10 dolog, amit soha, de soha ne fogyassz éhgyomorra
Akad a listán több olyan kedvelt élelmiszer is, amelyik egyenes út a gyomorfekélyhez.

Megosztom
Link másolása

Érdekes válogatást közölt nemrég az Instylemen.hu portál. Azok az ételek szerepelnek benne, amelyeket nem szabad éhgyomorra fogyasztani.

Ezek közül több is meglepő, vagy olyan étel-ital, amit naponta milliók fogyasztanak üres gyomorral, úgy, hogy fogalmuk sincsen arról, mennyire károsak lehetnek.

1. Paradicsom

Magas csersavtartalma miatt van tiltólistán. A csersav ugyanis növeli a gyomor savasságát, ami a reflux-betegség és a gyomorfekély kialakulásához vezethet.

2. Éretlen banán

Magas a magnéziumtartalma, emiatt a vér magnéziumszintjét megemeli, és ez megzavarhatja a szív normális működését.

3. Péksütemények

Élesztőtartalmuk miatt szerepelnek a listán. Az élesztő ugyanis fokozza a gázképződést, ami azzal is járhat, hogy megfájdul a hasad.

4. Csípős paprika és erős fűszerek

Ezt talán mondanunk sem kell. Már a hegyes erős is irritálja a gyomor nyálkahártyáját, de a csili egyenesen pusztító éhgyomorra. Biztosa nem gondolnád, de az olyan erőteljes fűszereket sem szabad üres gyomorral fogyasztani, mint amilyen a fahéj vagy a gyömbér.

5. Fermentált tejtermékek és joghurt

Ha éhgyomorra eszed ezeket, a gyomorsav azonnal elpusztítja a jótékony hatású tejsavbaktériumokat.

6. Zöld színű nyers zöldségek

Azért kerüld őket a cikk szerint, mert a bennük található rostok és aminosavak károsíthatják a gyomor nyálkahártyáját, így hasi fájdalmat és puffadást okozhatnak.

7. Édességek

Valóságos cukorlöketet jelentenek a szervezetnek, különösen reggel. Soha ne reggelizz cukros ételeket, de éhgyomorra se fogyassz édességet.

8. Citrusfélék

Savtartalmuk erősen károsítják a gyomor nyálkahártyáját, és gyomorfekélyt okozhatnak. Az úgynevezett lúgosító diéték tehát, amelyekben citromlé fogyasztását javasolják éhgyomorra, kifejezetten károsak. Még egyszer: a citrom és a többi citrusféle SAVAS. A sav pedig marja a gyomrot.

9. Körte

A cikk szerint nyersrost tatalma miatt szerepel a listán: a gyomor falát felsértheti.

10. Kávé

Egyenes út a gyomorfekélyhez, ha éhgyomorra kávézol, csersavtartalma miatt ugyanis gyakorlatilag szétmaratod a gyomrodat.

Forrás: Instylemen

Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Döbbenet: ez a halálos betegség gyakrabban támad a gazdagokra, mint a többi emberre
Egy kutatás szerint azok, akik kiváltságos helyzetben vannak, fokozott kockázatnak vannak kitéve.

Megosztom
Link másolása

A gazdag emberek nagyobb kockázatnak vannak kitéve a rák szempontjából, mint a szegények - derült ki egy új kutatásból.

Az új tanulmány - amelyet a finnországi Helsinki Egyetemen végeztek - a társadalmi-gazdasági státusz és egy sor betegség közötti kapcsolatot vizsgált.

Az eredmények szerint azok, akik kiváltságos helyzetben vannak, a mell-, prosztata- és más típusú rákos megbetegedések fokozott kockázatának is ki vannak téve.

Ezzel szemben a kevésbé tehetősek hajlamosabbak a cukorbetegségre és az ízületi gyulladásra, valamint a depresszióra, az alkoholizmusra és a tüdőrákra - mondták a szakértők.

A tanulmányt vezető Dr. Fiona Hagenbeek, a finnországi Molekuláris Orvostudományi Intézet (FIMM) munkatársa szerint a kezdeti eredmények ahhoz vezethetnek, hogy a több gén hatását összegző kockázati pontszámokat - amelyeket a betegségek kockázatának genetikai alapú mérésére használnak - egyes betegségek szűrési protokolljaiba is beilleszthetik.

„Annak megértése, hogy a több gén hatását összegző értékek hogyan befolyásolják a betegség kockázatát a különböző körülmények függvényében, lehetőséget ad arra, hogy a szűréseket és vizsgálatokat még pontosabban és célzottabban végezzük el.

Ezáltal olyan protokollokat dolgozhatunk ki, amelyek figyelembe veszik az egyéni genetikai adottságokat és a környezeti tényezőket, így hatékonyabbá téve a megelőzést és a korai felismerést”

- mondta Dr. Hagenbeek a New York Post szerint.

„A jövőben például az emlőrák szűrési protokolljait úgy lehet módosítani, hogy a magas genetikai kockázatú és magas státuszú nők korábban vagy gyakrabban részesüljenek szűrővizsgálatokban, mint az alacsonyabb genetikai kockázatú vagy kevésbé magas státuszú nők” - mondta.

A vizsgálat elvégzéséhez Dr. Hagenbeek csoportja mintegy 280 000, 35 és 80 év közötti finn genomikai, szociális- és egészségügyi adatait vonta össze.

Korábbi tanulmányok a beszámolók szerint kimutatták bizonyos különbségek jelenlétét a kockázatban, hasonlóan ahhoz, amit a kutatók most is találtak.

Ezt a tanulmányt azonban úgy emlegették, mint az elsőt, amely a magas jövedelmű országokban gyakori 19 betegségben kereste a kapcsolatot.

„A legtöbb klinikai kockázat-előrejelzési modell tartalmaz olyan alapvető információkat, mint a biológiai nem és az életkor, mivel a betegségek előfordulása eltér a férfiak és a nők között, és az életkor függvényében változik - mondta Dr. Hagenbeek. - Fontos első lépés annak felismerése, hogy ez a kontextus is számít, amikor a genetikai információkat beépítjük az egészségügyi ellátásba. Most már azt is meg tudjuk mutatni, hogy a betegségkockázat genetikai előrejelzése az egyén társadalmi-gazdasági hátterétől is függ.

Tehát bár a genetikai információink nem változnak életünk során, a genetika hatása a betegségek kockázatára változik az életkorunkkal és a körülményeink változásával”

- mondta az orvos.

A kutatók rámutattak, hogy további munkára van szükség az egyes szakmák és a betegségek kockázata közötti összefüggések teljes megértéséhez. A vizsgálatokat alacsonyabb jövedelmű országokban is el kellene végezni, mondták.

„Vizsgálatunk kizárólag európai felmenőkkel rendelkező emberekre összpontosított, és a jövőben fontos lesz azt is megvizsgálni, hogy a megfigyeléseink megismétlődnek-e a magasabb és alacsonyabb jövedelmű országokban élő, többféle felmenőkkel rendelkező emberek esetében - mondta Dr. Hagenbeek. - Mivel

a genetikai információk egészségügyi felhasználásának célja a személyre szabott orvoslás elősegítése,

fontos, hogy ne kezeljük ezeket az információkat minden esetben ugyanúgy. Inkább meg kell vizsgálnunk, és a betegség-előrejelzés során figyelembe kell vennünk azokat a körülményeket, amelyek módosíthatják a genetikai kockázatot.”

- mondta.

A tanulmány eredményeit ma mutatják be az Európai Humángenetikai Társaság éves konferenciáján Berlinben.

A konferencia elnöke, Alexandre Reymond professzor a svájci Lausanne-i Egyetemről üdvözölte az eredményeket.

„Ahhoz, hogy valóban a személyre szabott egészség felé haladjunk, elengedhetetlen lesz a genetikai és a környezeti kockázatok felmérése”

- mondta.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Szexpirula az agynak? A Viagra csodaszer lesz a demencia elleni harcban
Nem emlékszel dolgokra? Vegyél be Viagrát! A mellékhatásokkal majd csak boldogulsz valahogy.

Megosztom
Link másolása

Az Oxfordi Egyetem kutatása szerint a Viagra nevű gyógyszer javítja az agyi erek működését azoknál, akiknél nagyobb a demencia kockázata. A szakértők szerint ez a felfedezés forradalmasíthatja a demencia kezelését és megelőzését, amit az agy csökkent véráramlása okoz, és jelenleg nincs rá hatékony terápia.

Dr. Alastair Webb, az oxfordi Wolfson Stroke és Demencia Megelőző Központ docense elmondta:

„Ez az első kutatás, amely bebizonyította, hogy a Viagra bejut az agyi erekbe, javítva a véráramlást és az erek reakcióképességét a demenciában szenvedő betegeknél.”

Ez a két tényező az agyi kiserek krónikus károsodásával függ össze, ami a demencia leggyakoribb oka.

„Ez bizonyítja, hogy ez a jól tolerálható, széles körben elérhető gyógyszer alkalmas lehet a demencia megelőzésére, amit nagyobb vizsgálatokban kell tesztelni.”

A Circulation Research című folyóiratban megjelent tanulmányban 75 ember vett részt, akik kisebb stroke-ot szenvedtek el, és enyhe vagy közepesen súlyos betegség jeleit mutatták.

Minden résztvevő Viagrát, placebót vagy egy hasonló gyógyszert kapott három héten keresztül, véletlenszerű sorrendben. A kutatók megállapították, hogy a Viagra növelte a véráramlást az agyi erekben, és mind a Viagra, mind a hasonló gyógyszer csökkentette az agyi erek ellenállását.

Ezenkívül a Viagra kevesebb mellékhatást okozott,

különösen kevesebb hasmenést. A kutatók szerint ezek az eredmények „kulcsfontosságú lépést jelenthetnek a demencia elleni küzdelemben”.

További nagyobb vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megerősítsék ezeket az eredményeket, és szélesebb körben vizsgálják a Viagra lehetőségeit a demencia megelőzésében.

A kutatást a Wellcome Trust és a National Institute for Health and Care Research támogatta.

Az agyi kiserek krónikus károsodása nemcsak a demencia fő oka, hanem a stroke-ok 30 százalékához és az agyvérzések 80 százalékához is hozzájárul.

A magas vérnyomás, az agy csökkent vérellátása és az erek károsodott működése súlyosbítja ezeket a betegségeket, ezért a vizsgálat eredményei különösen fontosak.

Peter Rothwell professzor, a Wolfson Stroke és Demencia Megelőző Központ alapító igazgatója elmondta:

„Webb professzor eredményei nagyon biztatóak, és rámutatnak arra, hogy a meglévő gyógyszerekkel, amelyek az agyi kiserek véráramlásának csökkenését célozzák meg, megelőzhető lehet a demencia.”

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a Viagra segíthet a rákos daganatok zsugorodásában, a magassági betegség csökkentésében, a tüdő magas vérnyomásának kezelésében és a stroke gyógyulásának javításában. Más tanulmányok szerint megkönnyíti a megnagyobbodott prosztatájú férfiak vizelését, és segít az utazóknak a jetlag leküzdésében.

Egy dologra nem tért ki a tanulmány, hogy nők esetében is működik-e a demencia-ellenes hatás.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Vigyázat! Ez a nagyon hétköznapi konyhai hozzávaló okozhatja az ekcémák nagy részét
Onnan támad a betegség, ahonnan a legkevésbé vártuk.

Megosztom
Link másolása

Egy új tanulmány szerint egy elengedhetetlen főzési összetevő állhat az ekcémás fellángolások hátterében.

Az UC San Francisco kutatói szerint a magas nátriumtartalmú étrend növelheti az ekcéma kialakulásának kockázatát. A JAMA Dermatology című szaklapban szerdán közzétett tanulmány szerint

napi egy gramm nátrium, amit tulajdonképpen már egy nagy hamburgerrel simán beviszel, 22%-kal növelheti az ekcéma fellángolásának valószínűségét.

A National Eczema Foundation szerint az ekcéma minden 10. embernél jelentkezik életében.

„A legtöbben túl sok sót fogyasztunk, és nyugodtan csökkenthetnénk a bevitelét az ajánlott szintre - mondta Dr. Katrina Abuabara, a tanulmány társszerzője egy nyilatkozatban. - Az ekcéma fellángolásaival a betegek nehezen tudnak megbirkózni - tette hozzá Abuabara, az UCSF bőrgyógyász docense - különösen akkor, ha nincsenek ajánlásaik arra vonatkozóan, hogy mit tehetnek, hogy elkerüljék azokat.”

A tanulmányhoz a kutatók több mint 215 000, 30 és 70 év közötti brit lakost vizsgáltak meg.

A tudósok az orvosi receptekből meg tudták állapítani, hogy valakinek atópiás dermatitise van-e és az mennyire súlyos, a vizeletminták tanulmányozásából pedig meg tudták állapítani, hogy mennyi nátriumot fogyasztott.

A tanulmány szerint minden egyes plusz gramm nátrium, amit 24 óra alatt a vizelettel ürítünk, 11%-kal növeli az ekcéma diagnózisának esélyét, 16%-kal az aktív fellángolás esélyét, és 11%-kal az állapot súlyosbodásának esélyét - írta meg a New York Post.

Ezután a kutatók 13 000 felnőtt adatait elemezve megállapították, hogy napi egy gramm nátrium fogyasztása 22%-kal növelte az ekcéma aktív előfordulásának valószínűségét.


Megosztom
Link másolása