Februárban zárult le a januárban újraindított Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram kérelmeinek befogadása. A megnövelt többletforrású keretet az érdeklődő vállalatok hitelkérelmei teljes egészében lefedték, alig három hónap alatt pedig 784 darab szerződés jött létre, 183,4 milliárd forint értékben, ami a keret 92 százaléka.

A magyar vállalkozások összesen 107 darab beruházási hitelszerződést írtak alá 156 milliárd forint összértékben, valamint 677 darab lízingszerződést, amely összesen 27,4 milliárd forint értékű.

A kérelmek 80 százaléka euró alapú hitelre szól, az eddig jóváhagyott kérelmet 46 százaléka pedig a kkv-szektorból kerül ki, ezek döntő része közép-magyarországi vállalkozás.

Berta Adrienn, az EXIM Magyarország üzleti vezérigazgató-helyettese azt mondta, a Hitelprogram a bank 30 éves fennállásának jelentős mérföldköve, mivel minden eddiginél nagyobb volumenben, összesen 1200 milliárd forinttal támogatták a magyar vállalatok sikereit.

Több mint 10 százalékkal esett vissza az ipari termelés

Egy éves távlatban 10 százalék felett a visszaesés az ipari volumenben, a legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában is jelentős visszaesés következett be. Az ipar teljesítményét jelentősen befolyásolta az ünnepek miatti leállás, valamint a továbbra is meghatározó a gyenge európai külpiacok, elsősorban a német gazdaság gyengélkedése, kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium a statisztikai hivatal adatsorát.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→