Június 3-tól igényelhetők a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program keretében nyújtott források. A közvetítői feladatok ellátásának jogát az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által alkotott konzorcium nyerte, a hitelintézetek a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait összesen 266 bankfiókban teszik elérhetővé az ügyfelek részére. Az első 128 MFB Pont Plusz május 30-ig, a további 138 darab pedig június 30-ig nyílik meg.

A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint lehet, melynek egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része pedig kamatmentes kölcsön. A kedvezményhez legalább 14,3 százalék önerőre is szükség van, ez azt jelenti, hogy a maximális összeg kihasználásához 1 millió forint önerőre van szükség, a költségvetés tehát 7 millió forint lehet ebben az esetben. 

Milyen dokumentumokra lesz szükségünk igényléskor?

A kormany.hu oldalon található tájékoztató szerint az alábbi papírokat kell elővennünk, ha igényelnénk a támogatást:

  • munkáltatói jövedelemigazolás
  • ingatlan tulajdoni lap (ha azon nincsen lakóingatlan vagy évszám jelölve, úgy használatbavételi engedély vagy földhivatali térképmásolat is. A tulajdoni lap és térképmásolat elektronikusan közvetlenül is beszerezhető a Földhivatali Információs Rendszerben.)
  • személyi igazolvány és a lakcímkártya
  • nemleges igazolás adótartozásról (érdemes ellenőrizni azt is, hogy az igénylő és az adóstárs ne szerepeljen elmaradással Központi Hitelinformációs Rendszerben)
  • több tulajdonos vagy haszonélvezői igénylés esetén tulajdonosi hozzájárulás(ok).

A korszerűsítést tervezők a pályázati felhívás közzétételével egyidejűleg elérhetővé váló vállalkozói listán kikereshetik majd a lakókörnyezetükben működő kivitelezőket, a program végrehajtásában közreműködő tanácsadókat. Utóbbiak szolgáltatásainak igénybe vételét mindenképpen érdemes megfontolni, hiszen az akár ingyenes energetikai tanácsadáson túl segíthetnek a termékek kiválasztásában, a generálkivitelezők megtalálásban, kedvezményes alapanyagárak biztosításában, sőt, többen az energetikai tanúsítványok költségét is átvállalhatják.