A legfrissebb, tegnap éjszaka megjelent Magyar Közlönyből kiderül, Orbán Viktor miniszterelnök összesen ötvenmilliárd forintnál is nagyobb összeg átcsoportosításáról döntött. A részleteket megvizsgálva kiderül, a pénzosztás legnagyobb kedvezményezettje a Honvédelmi Minisztérium lett. 

Nem ez az első éjszaka, amikor elpasszolt egy éjszaka 50 milliárdot Orbán Viktor

Orbán Viktor egyik éjszaka arra utasította Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy azonnal utaljon Navracsics Tibor területfejlesztési miniszternek, de hogy mire, az rejtély. Részletek ITT!

A kormányfő a most megjelent 1127/2024. (V. 7.) számú kormányhatározattal ismételten hozzányúlt a Központi Maradványelszámolási Alaphoz, valamint a Rezsivédelmi  Alaphoz is. 

Mire ment a pénz?

Az idei költségvetés helyi önkormányzatokra vonatkozó fejezetéből több mint 1,6 milliárd forintot fordítanak a kecskeméti vasúti beruházásokra, valamint kicsivel több mint 4,6 milliárdot kap a Miniszterelnökség kulturális fejlesztésekre. 

Ennél is izgalmasabb, hogy a Központi Maradványelszámolási Alapból Varga Mihály pénzügyminiszternek

azonnali hatállyal kell szétosztania 49 417 531 231 forintot. 

A közel 49,5 milliárd forintból

  • a Honvédelmi Minisztérium 31,6 milliárd forintot kap védelmi ipari beruházásokra;
  • a Pénzügyminisztérium Közbeszerzési Főigazgatósága 9 milliárdot dologi kiadásokra és beruházásokra;
  • a Miniszterelnöki Kabinetiroda 220 milliót kormányzati infokommunikációs szolgálatokra;
  • valamint a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak jut 1,6 milliárd forint dologi kiadásokra;
  • illetve a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium beruházásaira pedig 5,6 milliárd forint. 

Orbán Viktor utasításából az nem derült ki, hogy milyen beruházások valósulnak meg ezekből az összegekből, amint megkeresésünkre válaszol a Honvédelmi Minisztérium, arról tájékoztatjuk az olvasóinkat. 

Ha már Kecskemét és a védelmi ipar is szóba került. A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai beszerzése, a brazil Embraer repülőgépgyár KC–390-es típusú sugárhajtású szállító repülőgépe néhány hete épp a város katonai repülőterén landolt. Érkezése egyelőre csak ideiglenes, a tesztelési munkák után még visszarepül Brazíliába, de hamarosan másik társával együtt már a magyar légierőt fogja vadonatúj képességekkel erősíteni. A kormányzati kommunikáció szerint ez a legújabb példája annak, hogy a veszélyek korában a kabinet kiemelt figyelmet fordít az ország védelmi képességeinek gyors és nagyarányú korszerűsítésére.