FONTOS
A Rovatból

Az élelmiszereink jövője: algák, bogyószedő robotok, pszichobiotikumok és biotechnológia - így fogunk étkezni a közeljövőben

Nem fogunk rovarokat enni, és világítani sem a komposztból származó metángázzal. De a közeljövőben rengeteg változásra számíthatunk, egyik izgalmasabb, mint a másik.

Megosztom
Link másolása

Enni mindig fognak az emberek - ezt az örök bölcsességet sok vállalkozás lovagolja meg. Oké, mindig fognak, de mit? Ez már sokkal fogósabb kérdés. Megnéztük, hogy a közeljövőben milyen változások várhatók az élelmiszer termelésében, vásárlásában és a fogyasztásában.

Feje tetejére áll a mezőgazdaság

Azt gondolod, hogy a növénytermesztés egy ilyen vidéki dolog? Még egy darabig lehet, hogy az. Azonban egyes területeken elkezdett teret nyerni a városi mezőgazdaság. És nem csak azért, mert a közösségi kertek annyira menőek. Az emberiség 80%-a városokban fog élni 2050-re. A Nottinghami Egyetem Városi Mezőgazdasági Központja szerint

„sürgősen szükség van alternatív, kiegészítő és innovatív megközelítések keresésére és kidolgozására a helyi és fenntartható élelmiszer-termelés növelése érdekében.”

Az egyik ilyen megoldás az aeroponika lehet, ami a növények légi vagy párás környezetben történő termesztésének folyamata talaj vagy más közeg használata nélkül. A másik a hidroponika, ebben a termesztési módban a növények gyökereit tápanyagoldatba helyezik, anélkül, hogy talajt használnának. A tápanyagoldatot rendszeresen cserélik, így a növények mindig friss tápanyaghoz jutnak.

Aztán vannak a többszintű rendszerek, melyek lehetővé teszi a növények egymás feletti elhelyezését, ez növeli a termőterületet és lehetőség biztosít a termelés nagyobb mértékű koncentrálására a korlátozott földterületen.

Mindezek a módszerek segíthetnek abban, hogy mindenkinek elegendő élelmiszer jusson.

Hamarosan többet fogsz hallani a precíziós mezőgazdaságról is: egy olyan módszerről, amely csúcstechnológiás érzékelőket és elemző eszközöket használ a gazdálkodás hatékonyabbá tételére. A cambridge-i székhelyű Outfield Technologies például arra ösztönzi a gazdálkodókat, hogy mesterséges intelligencia-meghajtású drónokat használjanak a műtrágya pontosabb kijuttatására, így kevesebb műtrágyát használnának fel és javítanák a talaj fenntarthatóságát, miközben csökkenthetnék az élelmiszer-pazarlást a terméshozamok előrejelzésével.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Outfield Technologies (@outfieldtech) által megosztott bejegyzés

Eközben a mezőgazdasági robotokat vagy agbotokat már „képezik” a gyomlálásra, öntözésre, betegségek észlelésére és egyebekre.

A kenti Hugh Lowe Farms olyan robotokat próbál ki, amelyeket az érett eper szedésére tanítottak meg.

Az agbotok globális piaca 2032-re várhatóan eléri a 7,88 milliárd dollárt.

A műtrágyákkal hatalmas terméshozam növekedést ért el az emberiség a 20. századi zöld forradalomban (ez a vegyszerek nagyarányú bevezetését, a magas hozamú gabonanövényeket és a fokozott gépesítést jelentette). Mégis pusztító hatást gyakoroltak a talaj egészségétől a levegő- és a vízminőségen át a rovarokig mindenre. De a tudomány, mint mindig, most is azt állítja, hogy megvan a válasz: jönnek a zöld műtrágyák vagy biostimulánsok. A Heriot-Watt Egyetem szakértői algákból, baktériumokból és élesztőből készült biostimulánsok felhasználásával árpát termesztenek (és ebből az árpából whiskyt főznek); és a piac fellendülőben van, ahogy a fenntarthatóan előállított élelmiszerek iránti kereslet világszerte növekszik.

A hínár is egyre népszerűbb. Tápláló, könnyen termeszthető és jót tesz a biodiverzitásnak.

Ráadásul elképesztő jó az íze, ha megfelelően készítik el, ezért számíthatsz arra, hogy előbb vagy utóbb a moszatok és más tengeri növények is megjelennek a tányérodon.

A tengeri moszat segíthet a légköri széndioxid megkötésében, tárolásában és kivonásában is, és etikus „bioműanyagok” előállítására használhatják fel – állítja a Világbank, amely becslése szerint a tenyésztett hínár-üzlet 2030-ra akár 11,8 milliárd dollárra is nőhet.

Mesterséges intelligencia az élelmiszerboltokban

A szupermarketek gondolái közt is számos változás vár rád, és ezeket is a technológia alapozza meg. Minden elképesztően testre szabott lesz. „A technológia segítségével szuper személyre szabásra számíthatunkmondja Harry Wallop szakértő. -

Elméletileg már most lehetséges, hogy a böngészési és vásárlási előzményeidhez kapcsolódó szupermarket-ajánlatok jelennek meg a telefonodon, amikor elhaladsz bizonyos árucikkek mellett a boltban.”

Ez különösen akkor tűnhet fel, ha olyan üzletben vásárolsz, ahol a saját telefonoddal le tudod húzni az áruk vonalkódját, tehát a készülékedet a vásárlás során végig a kezedben tartod.

Több AI-chatbottal fogsz találkozni az online vásárlások során, amelyek személyre szabott bevásárlólistákat, valamint speciális étrendi igényekre vonatkozó recepteket kínálnak, és a vásárlás során az ételek hiányzó összetevőire, vagy a szükséges cserékre hívják fel a figyelmedet.

Bírod a celeb szakácsokat? Könnyen lehet, hogy felváltják őket az AI vezérelte séf alkalmazások

– ez egy olyan technológia, amely gondosan kidolgozott és személyre szabott recepteket ír, amelyek finomak és megfőzhetők. A mesterséges intelligencia a termékfejlesztésben és az élelmiszer-fejlesztési koncepcióalkotásban, a fogyasztói igények és a legfontosabb trendek előrejelzésében is használható.

A fenntarthatósággal kapcsolatos fogyasztói aggodalmakra válasz lehet az ökocímkézés, mely megkönnyíti a vásárlók számára, hogy megtalálják a meggyőződésüknek megfelelő termékeket – például feltüntetve a termék előállításához szükséges szén-dioxid-kibocsátást és a biodiverzitás csökkenéséhez való hozzájárulását.

Reszkethetnek a greenwashingot profi módon űző cégek,

a fogyasztók egyértelműbb, szabályozottabb és hitelesebb információkat szeretnének, hogy megalapozottabb döntéseket tudjanak hozni azzal kapcsolatban, hogy mit vesznek meg és mit nem.

Ebben is partner a mesterséges intelligencia. Az Európai Bizottság is fontolgatja azt a javaslatot, amely a félrevezető termékek kiküszöbölésére irányul és büntetéseket helyez kilátásba, ha a környezetvédelmi állítások a címkéken nem fedik a valóságot.

A jövőkutatók szerint a heti bevásárlás azonban a jövőben sem történik másként, mint ma. A robotokról, mesterséges intelligenciáról és a személyzet nélküli üzletekről szóló tervek ellenére

valószínű, hogy egy évtized múlva a szupermarketek többsége feltűnően ugyanúgy fog kinézni, mint ma, azon egyszerű oknál fogva, hogy a 2024-es szupermarketek rendkívül hasonlítanak a 2014-es szupermarketekre.

Ha tetszik, ha nem, még igényeljük, hogy szép, friss termékeket lássunk a polcokon, és ragaszkodunk az eladóhoz is, akivel beszélgetni lehet, kérdezni, vagy egyszerűen csak egy ismerős arc, ami az otthonosság érzetét kelti.

Étterem és házi koszt: a kamera eszik először

Évszázadokon keresztül az emberek élete a napi három étkezés köré szerveződött – de lehet, hogy már nem sokáig. Az egyszemélyes háztartások száma drámaian emelkedik (a fejlett országokban ma már szinte minden harmadik ember egyedül él), és a home office sok helyen velünk maradt a világjárvány után is. Összességében úgy tűnik, hogy a terített asztal egyre kevésbé vonzó. „Egyre többen hagyják el a napi rendszeres étkezést” - állítja az Euromonitor kutatócég, amely szerint

az evés egyre inkább nassolásáról, a csipegetésről szól. Egészséges? A tanulmányok szerint nem egészen, hiszen ez növeli a napi kalóriabevitelünket, és összességében rosszabb minőségű tápanyagokkal látja el a testünket. De hacsak nem változik valami drasztikusan, úgy néz ki, ez a jövő.

A TikTok és az Instagram algoritmusok hatására egyre több egytálétel-specialistát láthatunk, ha pörgetjük az oldalakat. Még a Beckham család sarja, Brookly is beszállt az üzletbe.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@brooklynpeltzbeckham által megosztott bejegyzés

Könnyen, gyorsan, előre elkészített alapanyagokból - ez a trend, és örülhetünk, ha a friss hozzávalókat egy dobozban összeválogatva kínáló kisebb vállalkozások futnak fel ettől és nem a porított verzióban kínált, forró vízzel hígítandó gyorskaják (vagy hát tápszerek), mert a főzésre egy egyszemélyes háztartásban kicsi az igény.

Az éghajlatváltozás már átformálta Európa szőlőtermő régióit, a hőmérséklet emelkedése miatt a borászok küzdenek azért, hogy megőrizzék boraik jellegzetes ízét (a meleg édesebb évjáratokat eredményez), míg az északabbra fekvő vidékeken egyre többen vágnak bele a borászatba.

Lehet, hogy ennek nem örül egy magyar borász, de a svéd bor, amely jelenleg csak kis tételben érhető el a piacon és a luxus éttermekben, hamarosan aggodalomra adhat okot.

Eközben a mobiltelefonok olyan alapvető részei lettek az éttermi étkezésnek, mint a kés és a villa. Az éttermekben „a kamera eszik először”, mert mindenki gyorsan megcsinálja a tökéletes ételfotóját és közzéteszi a közösségi médiában, csak aztán lát neki enni. De ahogy más kreatív ágazatok esetében is fordult már a trend, itt is jöhet változás. A divatbemutatókon például már szinte mindenki csak a telefonja képernyőjén nézi a kifutót, hogy mielőbb feltölthesse a videóit a közösségi médiára. A 2024-es londoni divathéten viszont volt, aki betiltotta a telefonokat, és arra kérte a nézőit, hogy inkább jegyzeteljenek. Ha az éttermek követni kezdik a példát, előfordulhat, hogy a meditatívabb étkezési terek válnak általánossá.

Egészség és táplálkozás: pszichobiotikumok, genetika

A személyre szabott táplálkozás még gyerekcipőben jár, de célja, hogy aki kéri, az a genetikai felépítésén alapuló étrendi tanácsokat kapjon. A londoni King's College-ban kifejlesztett Zoe alkalmazás és platform, amelyet Tim Spector professzor tett híressé, már mintegy 130 000 előfizetővel ismertette meg ezt a lehetőséget. Dr. Emily Leeming, a mikrobiom tudósa, aki Zoéval dolgozott, azt jósolja, hogy a személyre szabott táplálkozás sokkal elterjedtebb lesz az elkövetkező években, persze attól függően, hogy valaki szeret-e főzni és mennyi pénze van.

Jönnek a pszichobiotikumok is: vagyis

a probiotikumok és prebiotikumok, amelyekről úgy gondolják, hogy kölcsönhatásba lépnek a központi idegrendszerrel. „Javíthatnánk az agy működését és a viselkedést a mikrobiom megváltoztatásával?

– kérdezi a Lancet orvosi folyóirat. A kutatás még gyerekcipőben jár, de nem árt odafigyelni rá.

Olcsó, sokoldalú és finom, a gomba az egészségtudomány élvonalába tartozik, a közeljövőben váratlan helyeken bukkanhat fel. Például a kávédban, ahol adaptogénként használhatják őket. Hogy mik azok az adaptogének?

Olyan növények, melyek kiegyensúlyozó hatással vannak a szervezet életfunkcióira, függetlenül attól, hogy ez a funkció milyen irányban mozdult el korábban. Az ilyen növényi anyagok csökkenthetik a stresszt és segíthetik a koncentrációt.

A gombaalapú adaptogének globális piaca a következő fél évtizedben szárnyalni fog.

A biotechnológia egy másik divatszó, amelyre még figyelni kell. A finnországi Solar Foods a fehérjét úgy állítja elő, hogy egy apró természetes mikrobát élelmiszerré növeszt elektromos áram, szén-dioxid és víz felhasználásával egy olyan folyamatban, amely szerinte „20-szor hatékonyabb, mint a fotoszintézis”. Termékük a Solein névre keresztelt, semleges ízű por, amely mindenféle ételhez hozzáadható a fehérje pótlására.

Megnyugodhatunk, nem jönnek a bogarak, és nem fogunk patronokban tárolt porított összetevőkből 3D-s ételnyomtatón bármilyen ételt elkészíteni. Mégis sokat fog változni mindaz, amit az étkezésről jelenleg tudunk vagy gondolunk. De ezek a változások még jól is jöhetnek.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


FONTOS
Egy anyuka jól helybenhagyta a kukkolót, aki filmezte őt a próbafülkében: „Nem oké, amit csináltál”
Egy ötgyerekes nő a saját kezébe vette a dolgokat, amikor rajtakapott egy kukkolót, aki mobiltelefont csúsztatott a próbafülke ajtaja alá.

Megosztom
Link másolása

Michelle Chandler elkapta a perverz kukkolót, és lenyomta a Lakewood bevásárlóközpont áruházának padlójára. A videón az látszik, ahogy az anyuka rátérdel az idegen férfire, aki kétségbeesetten próbál menekülni. Végül lefogja, miközben az üzlet munkatársai segítenek neki, és tartják, amíg a bevásárlóközpont biztonsági emberei meg nem érkeztek, és bilincsbe nem verték a kukkolót.

A csapat még egy övet is használt, hogy lefogja a beteges fickót, mondta. „Felelősségre kell vonni” - nyilatkozta Chandler, amikor a Fox 31-nek adott interjút, majd üzent is a férfinek:.

„Nem oké, amit csináltál.”

A rémisztő incidens akkor történt, amikor Chandler anyák napi ruhákat próbált, ezt a boldog pillanatot sikerült a perverz fickónak megkeseríteni. Először akkor érezte, hogy valami nincs rendben, amikor az öltözőben fura szag csapta meg az orrát.

„Vicces dolog, észrevettem, hogy valakinek a lába nagyon büdös - mondta Chandler. - Amikor le akartam venni ezt a nadrágot - tette hozzá, a rajta lévő farmerre mutatva. - Lehajoltam, odanéztem, és megláttam, hogy egy férfi cipője, és a telefonja pont felém néz”.

Chandler habozás nélkül akcióba lendült - azt mondta, nem mérlegelt és nem akarta megkockáztatni, hogy a perverz férfi megszökjön, és mással is megcsinálja ugyanezt.

„Megragadtam, a földre dobtam, a térdemet a hátába nyomtam, és lefogtam a fejét” - mondta.

Chandler elmondta, hogy a gyanúsított egy 19 éves férfi volt, de nem nevezte meg.

Az eset alig néhány héttel azután történt, hogy egy másik betegesen viselkedő férfit rajtakaptak, amint egy gyanútlan vásárló alá csúsztatta a telefonját, hogy a szoknyája alatt videót forgasson.

A 21 éves Thomas Elliott, aki egy helyi általános iskolában dolgozik, kétségbeesetten próbálta tagadni a tettét. Hiába.


Megosztom
Link másolása

FONTOS
A Rovatból
Az AstraZeneca kivonja a Covid vakcináját a forgalomból egy ritka mellékhatás miatt - téged melyikkel oltottak?
Súlyos, halált okozó mellékhatásról van szó. Meg a világjárványnak is vége.

Megosztom
Link másolása

Az AstraZeneca leállította Covid vakcinája gyártását, és nem is forgalmazza tovább, mivel a világjárványnak vége.

A cég szerint a kereslet alacsony, mert annyi más oltóanyag áll rendelkezésre.

Ez egy újabb jele annak, hogy a járvány véget ért, amellett, hogy az Egészségügyi Világszervezet tavaly a globális vészhelyzetet befejezettnek nyilvánította.

Az Oxford-AstraZeneca oltás az egyik leghamarabb elérhető vakcina volt hazánkban, sokan kaptak ilyet, a Pfizer és a Moderna, melyek más hatásmechanizmussal működtek, csak később lettek elérhetőek.

Adam Finn professzor, a brit Oltási és Immunizációs Közös Bizottság tagja elmondta:

„Ma már egészen máshol tartunk, mivel a lakosságban szinte mindenki immunis a koronavírussal szemben, így ez a vakcina már nem szükséges.”

Az oltást a véralvadási rendellenesség egy ritka, de halálos formájával hozták összefüggésbe, ami miatt néhány család be is perelte a vállalatot.

A jelentések szerint az Egyesült Királyságban legalább 81 ember halt meg az oltás után.

A vakcina által kiváltott trombocitopénia és trombózis (VITT) csak röviddel az oltások beadása után jelentkezett, így azok, akik évekkel ezelőtt kapták, biztonságban vannak.

A modernebb oltások a Covid jelenlegi változataira célzottabban hatnak.

Az AstraZeneca szóvivője elmondta: „Hihetetlenül büszkék vagyunk arra a szerepre, amelyet a Vaxzevria játszott a világjárvány felszámolásában.

Független becslések szerint csak az első évében több mint 6,5 millió életet mentettünk meg,

és több mint hárommilliárd adagot adtunk el világszerte. Erőfeszítéseinket elismerték a kormányok, és széles körben úgy tekintik, hogy azok a világméretű járvány felszámolásának fontos elemei.

Mivel azóta többféle Covid-19 vakcinát fejlesztettek … ez a Vaxzevria iránti kereslet csökkenéséhez vezetett, amelyet már nem gyártanak és nem szállítanak.

Az AstraZeneca ezért úgy döntött, hogy kezdeményezi a Vaxzevria forgalomba hozatali engedélyének visszavonását Európában.”

Dr. Rachel Ward, oxfordshire-i háziorvos a Sun-nak elmondta: „Az AstraZeneca vakcinája nem veszélyes, sok életet mentett meg a Covid alatt. Mint minden oltóanyagnak és gyógyszernek, ennek is voltak ritka mellékhatásai, amelyeket jól meg tudtunk vizsgálni, mivel világszerte nagyon sok embernek adták be, így sok információt tudtunk gyorsan összegyűjteni.

Semmit sem kell tennie annak, aki megkapta az AstraZeneca Covid vakcináját. Ha a jövőben további oltóanyagokra lesz szüksége, akkor egy másik márkát kap majd - és nem számít, hogy korábban AstraZeneca oltóanyaggal oltották.”

Szóval ha AstraZenecával oltottak, és most ezt el tudod olvasni, jól érzed magad, akkor már nem vagy veszélyben.

Megosztom
Link másolása


FONTOS
A Rovatból
Megrendítő tény! Kutatások szerint szinte biztos, hogy minden 50. embernél kialakul az Alzheimer-kór új típusa
Genetikai demenciának hívják, és rengeteg embert érint. Köztük van Chris Hemsworth is.

Megosztom
Link másolása

Egy tanulmány szerint minden ötvenedik embernél fennállhat a genetikai demencia egy új típusának kockázata. A kutatók megállapították, hogy

az APOE4 génmutáció két példányát hordozó embereknél „szinte garantált”, hogy idős korukban Alzheimer-kór alakul ki náluk. A vizsgálatok szerint 65 éves korukra 95 százalékuknál mutatkoznak majd a betegség jelei.

Becslések szerint a nyugati emberek két százalékának van két példánya a génből. Közéjük tartozik a Bosszúállók színésze, a 40 éves Chris Hemsworth is, akit annyira megrázott a diagnózis, hogy kiszállt a filmiparból egy időre, hogy a családjával lehessen - nem csoda, hogy megijedt, a 95 % az majdnem minden érintett.

Az APOE4 génekről már eddig is tudtuk, hogy veszélyt jelentenek, de a spanyolországi Sant Pau Kutatóintézet által vezetett tudósok most azt találták, hogy a kapcsolat miatt az Alzheimer-kór szinte biztosra vehető - írta meg a The Sun.

Dr. Juan Fortea neurológus elmondta: „Ezt a gént már több mint 30 éve ismerjük, és tudtuk, hogy összefügg az Alzheimer-kór kialakulásának magasabb kockázatával.

De most már azt is tudjuk, hogy gyakorlatilag minden olyan egyénnél, akinél ez a megkettőzött gén megtalálható, Alzheimer-kór alakul ki.

Ez azért fontos információ ez, mert ők a lakosság két-három százalékát teszik ki.”

A kettős APOE4-gyel rendelkező 273 emberen végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy 55 éves korukra szinte mindannyian már az Alzheimer-kór korai jeleit mutatták.

65 éves korukra több mint 95 százalékuknál abnormális szintű volt a demencia egyik kiváltójának tartott fehérje szintje.

A Nature Medicine című folyóiratban a kutatók elmondták, hogy az érintetteknél a tünetek 65 évesen jelentkeztek - körülbelül egy évtizeddel korábban, mint a tipikus Alzheimer-kóros betegeknél.

A szakértők szerint a genetikai oknak a betegség új formájaként való megismerése segíthet a diagnózis és a kezelés javításában.

Tara Spires-Jones professzor elmondta:

„Ez a tanulmány meggyőző adatokkal egészíti ki azt a feltételezést, hogy azoknál az embereknél, akiknek két példányban van jelen ez a gén, szinte garantált az Alzheimer-kór kialakulása, ha elég sokáig élnek.

További kutatásokat kell folytatnunk, hogy megértsük, hogy a gének hogyan változtatják meg agyunk Alzheimer-kórra való fogékonyságát az életkor előrehaladtával”.


Megosztom
Link másolása


FONTOS
Szívszorító hangüzenetet hagyott a barátnőjének a Mexikóban meggyilkolt ausztrál szörfös
A barátnő megható sorokkal emlékezett a meggyilkolt szörfösről egy nemrég nyilvánosságra hozott bejegyzés alatt.

Megosztom
Link másolása

Szörnyű gyilkosság történt a mexikói Ensanada városában: egy ausztrál testvérpár, Jake és Callum Robinson egy amerikai barátjukkal, Jack Carter Rhoaddal szörfözni indult a tengerpartnál, majd a három fiatal április végén egyszerűen eltűnt.

A turistákat napokig keresték a hatóságok, és csak egy héttel később találták meg fejbe lőtt maradványaikat egy kút mélyén.

Az egyik turista, a 33 éves Callum Robinson barátnője, Emily Horwath nemrég megosztotta a szerelme utolsó, szívszorító hangüzenetét.

Callum így kezdte az üzenetet.

„Boldog keddet! Jó reggelt kívánok. Itt 11:11 van, és éppen rád gondolok. Csak egy gyors üzenetet akartam küldeni, és köszönni neked, bébi”

- mondta a férfi, majd így folytatta:

„Remélem, nagyszerű napod van. Valamiért nagy mosolyt érzek az arcodon. Hiányzol, kicsim!”

A barátnő megható sorokkal emlékezett a meggyilkolt Callumról a nyilvánosságra hozott bejegyzés alatt.

„Ez a férfi úgy változtatta meg az életem, hogy nem is tudom szavakba önteni. Nagyon hálás vagyok, hogy szerettem őt.”

- írta Emily egykori szerelméről.

(via Unilad)

Megosztom
Link másolása