2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal
elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a márciusi ipari termelés  előzetes adatait első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Megszólalt a minisztérium

Az ipar teljesítményét jelentősen befolyásolta az ünnepek miatti leállás, valamint a továbbra is meghatározó a gyenge európai külpiacok, elsősorban a német gazdaság gyengélkedése. Ennek hatására az exportaktivitás jelentősen csökkent. A kormány 2024-ben újraindítja, 2025-ben pedig tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét, ennek elérése érdekében elengedhetetlen az ipar teljesítményének további bővítése. A hazai ipar teljesítményének tartós helyreállását egyfelől az élénkülő belső kereslet, a reálbérek érdemi növekedési pályára állása, a visszaeső infláció miatt a háztartások óvatosságának fokozatos oldása, így a fogyasztás növekedése támogatja, másfelől pedig a kormány beruházásokat támogató intézkedései segítik, mint például a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, a Széchenyi Kártya Program, az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program és az önkéntes kamatplafon. Az ipari termelés volumenének növekedéshez mindezek mellett a júniusban induló otthonfelújítási program hozzájárul. (OS)

Magyarázatként hozzáfűzte: a jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban hárommal kevesebb munkanap volt, mint 2023 márciusában.

A szezonálisan és a munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 februárjához mérten 3,0 százalékkal mérséklődött.

  • A feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkent a termelés volumene az előző év azonos
    hónapjához viszonyítva.
  • A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártásban, valamint a villamos
    berendezés gyártásában jelentős visszaesés következett be, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék
    gyártása kevésbé csökkent.
  • Az ipari termelés az év első három hónapjában 4,1 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.
  •  A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 3,0 százalékkal mérséklődött.

A magyar feldolgozóipar megszenvedte a tavalyi évet, és 2024 sem indult fényesen.

  • A termelés 2023-ban 5,5 százalékkal kisebb volt, mint az azt megelőző évben.
  • Az idén januárban 3,6 százalékos visszaesést mértek éves összevetésben, februárban pedig szerény, 1,8 százalékos növekedést. 

A magyar ipar ékkövét jelentő - a termelés 28 százalékát képviselő - járműgyártás volumene csupán 1,6 százalékkal bővült februárban az előző év azonos hónapjához mérten.

A kedden közölt kiskereskedelmi adatokból pedig az derült ki, hogy éledezik ugyan a boltok forgalma, de nem pörgött fel. Márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,6, naptárhatástól megtisztítva 4,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nemrég azt közölte: a kormány célja, hogy 2024-ben újraindítsa, jövőre pedig magasabb fokozatba kapcsolva tovább emelje a gazdasági növekedést. Kijelentette: 2024 első negyedévében újraindult a gazdaság, a GDP éves alapon 1,7 százalékkal, míg az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal növekedett. A GDP 2024-ben 2,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal fog növekedni.