Békés megye a választás előtt: Gyulán nem lesz DK-s jelölt, Méhkeréken kihívót kapott a jogerősen elítélt fideszes polgármester

Kis-Magyarország

A magát legnagyobbnak ellenzéki pártnak nevező formáció nem tudta összegyűjteni a minimális számú aláírást. Méhkeréken egy kamionsofőr is bejelentkezett a település vezetéséért.

Ha esetleg az volt a szándéka a magát legnagyobb ellenzéki pártnak tartó DK-nak, hogy Békés megyében szétveri, vagy legalábbis leépíti magát, akkor jó úton jár, bár a cél aligha lehetett ez. Még tavaly ősszel számoltunk be arról, hogy a pártközpont által minden egyeztetés nélkül kinevezett új területi igazgatóval, Fülöp Zoltánnal az addig jól működő és nagy létszámú választókerületi vezetők – Békéscsaba, Gyula, Orosháza – nem tudtak együttműködni, ezért vagy lemondtak, vagy visszaléptek. Ez az addig akcióképes viharsarki DK-s egységek teljes lefagyását jelentette, ám ezzel a Gyurcsány Ferenc vezette párt és vezetése nem törődött. A pártközpont erre adott válasza etikai vizsgálat és a párttagság felfüggesztése volt.

Április utolsó napjaiban arról adtunk hírt, hogy az új területi vezető Gyulán nem tudott új tagokat verbuválni, ezért egy kivételével nem helyi jelöltekkel futott neki a helyhatósági választásnak a DK a városban (csorvási, füzesgyarmati, gádorosi, kondorosi és mezőkovácsházi jelöltjeik voltak). Akkor azt lehetett hinni, hogy az első, könnyű akadály, az egyéni képviselőjelöltté váláshoz szükséges alig három tucatnyi ajánló aláírás összegyűjtése még nem okozhat gondot.

Mára kiderült, ennél rosszabb a helyzet. A tíz gyulai önkormányzati választókerületből kilencben állított képviselőjelöltet az ellenzéki párt, de polgármester-aspiránsra már nem futotta. A Nemzeti Választási Iroda oldalára kitett friss közlések szerint a helyi választási iroda mind a kilenc jelölt nyilvántartásba vételét visszautasította. Bár a hivatalos közlés ezt nem indokolja, de minden esetben az elégséges számú támogatói aláírás hiánya jelentette a végállomást a jelölteknek. Az eset annál érdekesebb, mert a DK nem csupán az ellenzék legnagyobb és legszervezettebb pártjának, de egyben hegemón pártnak is tartja magát a nem-Fidesz oldalon. Ehhez képest Békés megye második legnépesebb városában egyetlen jelöltet sem tud indítani a soron következő önkormányzati választáson.

Levélben megkerestük Fülöp Zoltánt, hogy reagáljon a történtekre, ám megjelenésünkig ez nem történt meg. Gyulán, ebben a közel 30 ezres viharsarki városban négy polgármesterjelölt és négy lista verseng a választók voksaiért. Az újrázni akaró Fidesz-KDNP (polgármesterjelöltjük a várost 2010 óta vezető Görgényi Ernő), a Magyar Régiókért Egyesület támogatásával induló egyesült ellenzék (Sióréti Gabriella), a kormánypárthoz közel álló Városbarátok (Durkó Károly) és a Mi Hazánk (Vidó Attila).

Méhkerék: jogerősen elítélt fideszes vs kamionsofőr - Tát Margit ellen „Amigó” indul

Az utolsó előtti pillanatig úgy nézett ki, hogy román határ mellett található alig kétezer lelkes Méhkeréken egyedüli polgármesterjelölt lesz az a Tát Margit, akit 2022 februárjában a Gyulai Törvényszék jogerős ítéletben bűnösnek mondott ki jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt. 

Még 2019-ben a Narancs.hu írt elsőként arról, hogy jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolta meg a Gyulai Járási Ügyészség Tát Margit (Fidesz-KDNP) méhkeréki polgármestert. A helyi román általános iskola diákjainak szánt, összességében 31 millió forintos bűnmegelőzési program pénzeit tüntették el úgy, hogy a vállalt programok döntő részét nem valósították meg, hanem utólag lepapírozták. E vádakat előbb a Gyulai Járásbíróság, majd másodfokon a Gyulai Törvényszék is bizonyítottnak látta, ezért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Tátot, akinek megszűnt a mandátuma. Ám elindulhatott a bűnössége következménye miatt kiírt időközi választáson, ahol a választók annak ellenére nagy többséggel megválasztották, hogy jogerős bírósági ítéletben marasztalták el.

Ezek után hétfő délutánig úgy tűnt, nem lesz kihívója a polgármesteri székért, ezért egyedül indulva újrázhat. Aztán szinte a semmiből tűnt fel Kozma Mihály kamionsofőr, akit nyilvántartásba vettek. Az Amigó becenéven ismert Kozma sokáig Tát köreihez tartozott, felesége a helyi általános iskolában tanít. A méhkerékiek szerint valamin összekülönbözött a község ellentmondást nem tűrő polgármesterével. Állítólag ez és néhány befolyásos helyi vállalkozó is szerepet játszik indulásában, értesült a Narancs.hu. Azt pedig a napokban a Magyar Hang vette észre, hogy a költségvetési csalás miatt elítélt és büntetett előéletű Tát Margit a napokban rendőröket tüntetett ki.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk