kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hete

Forró téma a dolgozók mentális egészségmegőrzése: tippek

A járványhelyzet óta jelentősen emelkedett a dolgozókra nehezedő nyomás és stressz, amire a munkáltatóknak is reagálniuk kell, mert a mentális egészség a termelékenységre és a munkavállalók elégedettségére is hatással van.

A mentális egészség mindenek felett! - Tippek a munkavállalók jóllétének támogatásához-

A munkahelyi jóllét minden vállalat számára fontos téma, amely folyamatos fejlesztést igényel. A legújabb statisztikák aggasztó képet festenek a jelenlegi helyzetről. A brit Munkaügyi és Nyugdíjügyi Minisztérium szerint az Egyesült Királyságban havonta több mint 20 000 ember hiányzik a munkahelyéről a rossz mentális egészség miatt. A HR News néhány tippet mutat be, amelyeket a vállalkozásoknak figyelembe kell venniük a munkahelyi jóllét kapcsán.

Támogatási rendszerek 

Tekintettel arra, hogy a világjárvány óta jelentősen, 275 000-rel nőtt a munkahelyi stressz vagy szorongás eseteinek száma, a munkáltatóknak el kell ismerniük, hogy mekkora nyomás nehezeik a dolgozókra és megfelelő és hozzáférhető mentális egészségügyi forrásokat és támogatási rendszereket kell biztosítaniuk számukra. Az olyan szolgáltatások, mint a tanácsadás és a stresszkezelési tanfolyamok részei lehetnek ennek az erőfeszítésnek, akárcsak a mentálhigiénés szakértőkkel való együttműködés.

Teljesítménystatisztikák

Az alkalmazottak teljesítményére vonatkozó adatok nagyon hasznosak lehetnek a mentális egészségükben esetleg visszaesést tapasztaló alkalmazottak azonosításában. Ha a cég nyomon követi a teljesítményt, az időgazdálkodást és a munka minőségét, fontos, hogy ezeket többnek tekintse, mint a munkatársak „szemmel tartásának” módját (különösen fontos a távolról dolgozóknál). Ha e területek bármelyikén visszaesés tapasztalható, az rávilágíthat arra, hogy valakinek támogatásra van szüksége, nem pedig fegyelmi intézkedésre.

Ez azonban egy nehéz terep, amelyen nehéz eligazodni, és amelyet óvatosan kell megközelíteni; az Amerikai Pszichológiai Társaság jelentése kimutatta, hogy a munkáltatójuk által megfigyelt munkavállalók valamivel több mint fele jellemzően feszültnek vagy stresszesnek érzi magát a munkahelyén a megfigyelés miatt. Győződjünk meg róla, hogy alkalmazottaink megértik, hogy a teljesítményellenőrzés konstruktív eszköznek, nem pedig egyfajta bizalmatlanságtól vezérelt mikromenedzsmentnek szánjuk, azáltal, hogy kommunikáljuk velük a céljainkat.

Reformok a mentális egészségért

A vállalkozások átalakíthatják belső eljárásaikat annak érdekében, hogy jobban tudják segíteni alkalmazottaikat. A mentális egészségügyi problémák jobb kezelése érdekében ez magában foglalja a betegszabadságra vonatkozó szabályok és juttatások felülvizsgálatát.  Számos vállalatnál általánossá váltak az olyan intézkedések, melyeknek keretében lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy büntetés nélkül betegszabadságot vegyenek ki. Ezeket a napokat azokra az esetekre hozták létre, amikor egy személy fizikailag képes dolgozni, de érzelmileg vagy pszichológiailag nem érzi magát felkészültnek a napra.

Képzés a jobb mentális egészségmenedzsmentért

A vezetők - és a munkatársakkal való tisztességes és pozitív interakciókra való képességük - döntő fontosságú lehet a mentális egészségükkel küszködők támogatásában.  Amellett, hogy megtanulják felismerni a mentális zavarok jeleit, a vezető munkatársaknak azon kell dolgozniuk, hogy gondoskodó stratégiát dolgozzanak ki a mentális zavarok kezelésére. A mentális egészségi problémák miatti munkahelyi hiányzások növekedése rávilágít arra, hogy meg kell érteni a foglalkoztatás és a mentális egészségi követelmények közötti kényes egyensúlyt.

Támogató kultúra kialakítása

Az interneten folyamatos vita folyik arról, hogy a munkavállalóknak fel kell-e fedniük mentális egészségi állapotukat a munkáltatójuk előtt. Míg sokan azzal érvelnek, hogy ez csak jót jelenthet, mások továbbra is aggódnak amiatt, hogy a munkáltatójuk hogyan látja majd őket.

Egyértelmű, hogy a láthatóan őszinte és nyíltan támogató munkahelyi kultúra napjainkban és a mai korban elengedhetetlen. Az olyan kezdeményezések, mint a rendszeres mentális egészségtudatossági foglalkozások, a mentális egészséggel kapcsolatos nyílt beszélgetések ösztönzése és a mentális egészséggel kapcsolatos problémák megbélyegzésének megszüntetése a munkahelyen belül elengedhetetlenek. Összességében a munkavállalóknak bátran kell beszélniük és segítséget kérniük, anélkül, hogy félniük kellene az ítélkezéstől vagy a negatív következményektől.

Van még tennivaló

A bizonyítékok egyértelműek: a mentális egészségügyi válság nemcsak közegészségügyi probléma, hanem munkahelyi válság is, amely kihat a termelékenységre és a munkavállalók elégedettségére. Vállalati vezetőként és menedzserként kötelességünk olyan mentális egészségügyi gyakorlatokat elfogadni és támogatni, amelyek nemcsak támogatják a munkavállalókat mentális egészségük kezelésében, hanem hozzájárulnak egy dinamikusabb, elkötelezettebb és termelékenyebb munkahely kialakításához is.

Ez a proaktív hozzáállás nem előny, hanem szükséges lépés ahhoz, hogy a mai kihívásokkal teli időkben virágzó munkahelyet teremtsenek a vezetők.

HR News

fotó: pexels

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mire vágynak a dolgozó anyák?

Mindenekelőtt figyelni kell a nőkre és meg kell hallgatni őket. Ez a hozzáállás inspirálta a Mars nemzetközi #HearToBeHeard kutatását, amely 2021... Teljes cikk

Íme néhány meglepő trend a munkahelyi étkezéssel kapcsolatban

A magyarok többsége tisztában van vele, hogy a napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a... Teljes cikk

Hogyan hat az ingázás a dolgozók mentális egészségére?

A reggeli csúcsforgalom okozta bosszankodás mellett számos tényező nehezíti meg a mindennapjait azoknak, akik ingáznak a munkahelyükre. A szakértő... Teljes cikk