Gulyás Gergely: Magyar Pétert Magyar Péterként ismertem, Poloska Péterként nem

Gulyás Gergely: Magyar Pétert Magyar Péterként ismertem, Poloska Péterként nem

Gulyás Gergely a Mandiner stúdiójában 2024 május 7-én.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar Péter színrelépésével a baloldal erkölcsileg sokkal mélyebbre került, mint ahol bármikor volt – fejtette ki Gulyás Gergely a Mandinernek Stratégia podcastjának adott interjújában. Szerinte Magyarországon két toposz élt, az egyik, hogy Mészáros Lőrinc elfogadhatatlan szereplője a magyar gazdaságnak, a másik pedig a nőkkel szembeni tisztelet. Mindkettő toposzt Magyar Péter döntötte be, mivel ő „Mészáros Lőrinc vezető tisztségviselője volt”, és mert „nehéz az ő nevét említeni” a nőkkel szembeni tisztelet kapcsán.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter politikussá lett egykori barátja eddigi eredményeit kommentálva kifejtette: „A baloldalon elégedetlenség van az eddigi produktummal szemben. Ezért ha bármilyen új szereplő felmerül, a messiást látják benne”. – Így volt Bajnai Gordonnal, Karácsony Gergellyel, Márki-Zay Péterrel és így van Magyar Péterrel. Mivel én valóban korábban ismertem Magyar Pétert, ezért azt tudom mondani, hogy az említett szereplők közül külön-külön, bármelyiket vissza fogják sírni néhány év múlva azok, akik ma lelkesen csápolnak neki – fogalmazott Gulyás, aki szerint a baloldal korábbi jelöltjei alkalmasabbak voltak arra, hogy a beléjük vetett reményt megvalósítsák. Arra a kérdésre, hogy Magyar és Gyurcsány Ferenc közül kit tart komolyabb ellenfélnek a Fidesz számára, úgy fogalmazott, nincs nagy különbség, de szerinte előbb-utóbb össze fognak fogni egymással.

Arra a kérdésre, hogy felelősnek érzi-e magát Magyar Péter megjelenéséért, úgy felelt: „egyáltalán nem, épp ellenkezőleg.” – Én annak idején 2018-ban, amikor az Európai Uniós politika még a Miniszterelnökséghez tartozott, akkor nekem döntenem kellett, hogy ki legyen, vagy kik legyenek az e területért felelős államtitkárok. Bennem fel nem merült, hogy Magyar Pétert erre megkérjem, míg a feleségét kiválóan alkalmasnak tartottam, és szerintem egy nagyszerű döntés is volt – mondta Gulyás. Hozzátette: semmilyen bizalomvesztést nem tapasztalt irányába a kormányzaton belül Magyar miatt, a miniszterelnök részéről sem.

A miniszter optimizmusának adott hangot a Fidesz EP-választási esélyeit illetően. Arra számít, hogy a kormányzati ciklus felénél is – ami egy kormánypártnak a legkevésbé kedvező időpont egy választásra – kiemelkedő bizalomra számít a választók részéről.

Az interjúban szó esik még az az önkormányzati választásokról, az uniós forrásokról, Magyarország soros uniós elnökségéről, migrációról, Kínáról és a Nyugattal való kapcsolatról.