„Támogassa
A lényeg

A Fidesz támogatja a gyónási titokról szóló törvényjavaslatot

7/05/2024 17:15

| Szerző: Klubrádió

A parlament honlapján megjelent törvényjavaslatban az szerepel, hogy egyházi személyeknek nem kellene jelenteniük a gyerekek ellen elkövetett bűncselekményeket, ha arról gyónás útján szereztek tudomást. A Fidesz-frakció közölte, támogatják a javaslatot.

A parlament honlapján megjelent egy törvényjavaslat (a fideszes Dunai Mónika jegyzi),  amelyben az szerepel, hogy egyházi személyeknek nem kellene jelenteniük a gyerekek ellen elkövetett bűncselekményeket, ha arról gyónás útján szereztek tudomást.

A módosításban egészen pontosan úgy fogalmaztak, hogy a jövőben nem lenne jelzési kötelességük az egyházak vagy vallási egyesületek „vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagjainak” olyan információval kapcsolatban, amire titoktartási kötelezettségük vonatkozik.

A Fidesz-frakció azt közölte, támogatják a javaslatot. Az ATV-nek küldött válaszukban azt írták:

„Az egyházügyi törvény most jóval tágabb körben ad felmentést az egyházi személyeknek a jelzési kötelezettség alól, ezek a kivételek a gyermekeket ért bántalmazás esetén – a gyónási titkon kívül – megszűnnek.”

Nacsa Lőrinc, a KDNP-frakció szóvivője ugyanezzel indokolta a javaslat támogatását.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia pedig a Telex megkeresésére reagált, hangsúlyozva, hogy a gyónási titok védelme a katolikus vallás egyik legszigorúbb előírása, a titoktartási fegyelem a bűnbánat szentségét védi.

Kiemelték, hogy a gyónási titok sérthetetlenségét Ferenc pápa többször is megerősítette, ez továbbra is érvényben van. Emellett felhívták a figyelmet a hatályos kánonjog előírására is:

„A gyónási titok sérthetetlen; ezért tilos a gyóntatónak a gyónót szóval vagy bármilyen más módon, bármi okból, akár csak részben is elárulnia.”

Azt írták, hogy a Magyar Katolikus Egyház szervezetei minden tudomásukra jutott esetben a Vatikánnal együttműködve a világinál szigorúbb szabályok alapján folytatták és folytatják le belső vizsgálatukat. "Az intézményeinkben ellátottak tájékoztatása, az esetleges visszaélések bejelentése a vonatkozó, hatályos állami és egyházi jogszabályokkal összhangban történik. Az elmúlt évtizedben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és az egyes egyházmegyék szigorú eljárásrendet és ehhez következetesen igazodó intézkedéseket vezettek be" – közölték.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: MART PRODUCTION / Pexels.com)