A gyónási titokra nem vonatkozna a gyermekvédelmi törvény legfontosabb passzusa

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.

2024. május 7., 17:09

Szerző:

Az új gyermekvédelmi törvény szerint a jövőben nem lenne jelzési kötelességük az egyházak vagy vallási egyesületek vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagjainak olyan információval kapcsolatban, ami a titoktartási kötelezettségükre vonatkozik. Azaz akár titokban tarthatnák azt is, ha valaki pedofil bűncselekményt követ el gyermekek ellen, miután az elkövető meggyónta nekik azt – derül ki abból a törvénymódosítási-javaslatból, amelyet Dunai Mónika fideszes országgyűlési képviselő terjesztett elő. A javaslatot Dunai azzal indokolja, hogy:

A gyermek veszélyeztetettségének megelőzése és megszüntetése érdekében a jelzési vagy együttműködési kötelezettség elmulasztásának következménye valamennyi gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagra tekintettel egységessé válik azzal, hogy a gyónási titok körében megismert információk kivételt képeznek majd ez alól, tekintettel arra, hogy ezen vallási tevékenység végzése kívül esik a közfeladatellátás körén, azzal összefüggésbe nem hozható, szemben más hivatásokhoz fűződő titoktartási kötelezettséggel.

A tervezett törvény-módosítás alapján szintén felmentést kapnának a büntetőeljárásról szóló törvény hatálya alól (vagyis a tanúkénti kihallgatás alól) az az egyházi személy, akinek és amire vonatkozóan hivatásánál fogva titoktartási kötelezettsége áll fenn.

A Fidesz-frakció támogatja az új törvényt

Az ATV megkérdezte a Fidesz-frakciót, hogy támogatják-e Dunai Mónika módosító-javaslatát, és ha igen, akkor miért. A Fidesz-frakció sajtóosztálya a törvényjavaslat kapcsána közölte: támogatják a módosítót.

Erre azt a magyarázatot adták, hogy további szigorításokat tartalmaz a gyermekvédelmi csomaghoz benyújtott módosító javaslat, mivel az egyházi intézményeket is bevonja a törvény hatálya alá és rájuk is vonatkozni fognak a büntetőjogi szankciók.

Az egyházügyi törvény most jóval tágabb körben ad felmentést az egyházi személyeknek a jelzési kötelezettség alól, ezek a kivételek a gyermekeket ért bántalmazás esetén – a gyónási titkon kívül – megszűnnek.

Nacsa Lőrinc, a KDNP-frakció szóvivője az ATV munkatársának kérdésére ugyanazt az indoklást adta, mint a Fidesz-frakció.

Már tárgyalják az új gyermekvédelmi törvényt

Az Országgyűlés már tárgyalja az új gyermekvédelmi törvényt, melynek legfontosabb pontjait Kocsis Máté a Fidesz-frakcióvezetője még a parlamenti vita előtt ismertette.

Eszerint akár 2 év börtönt is kaphatnak azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van. Emellett tovább szigorodnának a pedofilokat sújtó büntetések: nem évülnének el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, nem lennének feltételes szabadlábra helyezhetőek a pedofilok, nem lehetnének reintegrációs őrizetben (korábban házi őrizet) és soha nem kaphatnának erkölcsi bizonyítványt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

11:59

Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja és hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt feljelentést tesz Sulyok Tamás ügyében Polt Péter legfőbb ügyésznél, valamint eljárást kezdeményez az Alkotmánybíróságnál.

09:54

Noha Novák Katalin már hosszú ideje nem tölti be a köztársasági elnöki posztot, még maradt olyan határozata, ami csak most jelent meg a Magyar Közlönyben.