Fékezett a fővárosi albérletpiac áprilisban: az első negyedév bérletidíj-emelkedése, valamint a 251 ezer forintos lélektani csúcs után 2 százalékkal mérséklődtek az albérletárak Budapesten márciushoz képest – mutat rá legfrissebb albérletpiaci elemzésében a Rentingo.com.

A korrekció oka, hogy márciusban csökkenni kezdett a keresleti árszint, és mostanra a februári csúcshoz képest már csak 5 százalékkal kevesebbért keresik a kiadó ingatlanokat.

A fővárosi bérleti díjak áprilisban 2 százalékkal mérséklődtek márciushoz képest, így megtört a hónapok óta tartó növekedési trend. A februárra és márciusra jellemző 251 ezer forintos csúcs után a múlt hónapban így átlagosan 247 ezer forintot kértek a budapesti lakásukat kiadók ingatlanjukért.

A növekedést a bérbeadó platform szerint az törte meg, hogy a kiadó lakást keresők nem tudták tartani a lépést a főbérlők által elvárt díjemeléssel: a keresleti árszint már februártól esni kezdett, és áprilisra összesen 5 százalékkal lett kevesebb, átlagosan ekkor 230 ezer forintért kerestek kiadó lakást Budapesten.

A legtöbben a XI. kerületben keresnek kiadó ingatlant, a budapesti bérlők 14 százaléka bérelne itt lakást. Szintén népszerű célpont a XIII. és a IX. kerület, amelyek közel esnek a belvároshoz és jó közlekedési kapcsolattal rendelkeznek, ráadásul itt is sok új lakás épült az elmúlt 10 évben. Kedvelt körzeteknek számítanak még a belvárosi, így VI., a VII. és a VIII. kerületek egyes részei, valamint a XIV. kerület is.

A bérbeadó platform legfrissebb adataiból az is kiderül, hogy a legtöbben világos, fiatalos lakást keresnek: a bérlők 40 százalékának fontos, hogy legyen erkély, és közel 40 százaléknak, hogy az ingatlan újépítésű vagy felújított épületben legyen, ahol van lift.

Lakáskeresésnél fontos szempont még, hogy legyen klíma (28 százalék), hőszigetelés (27 százalék), valamint, hogy a szobák külön nyíljanak (28 százalék). A passzívház és az okosotthon-megoldások ugyanakkor még nem tartoznak az elsődleges szempontok közé, csupán a bérlők 4 százaléka keres kifejezetten ilyen jellegű kiadó ingatlant.

Albérleti kauciók: milliárdok lapulnak a bérbeadóknál, léphet a bíróság

A szakjogász szerint a felek egymás közötti megállapodásának azért van nagy jelentősége, mert felülírja a Polgári törvénykönyv úgynevezett diszpozitív szabályait.