Halmazok, függvények, logaritmus, sodrófadiagram, valószínűségszámítás a matematika érettségin

  • narancs.hu
  • 2024. május 7.

Belpol

Reggel 9-től közép- és emelt szinten is diákok tízezrei vágtak neki a vizsgának.

Halmazok, függvények, geometria, számtani sorozat, logaritmus, százalékszámítás – ezekkel a példákkal találkoztak kedden a középszinten matematikából érettségizők a vizsga első felében írja az az Eduline. Míg a másosik részében sodrófadiagram és koordinátageometria, terület, térfogat és valószínűség számítás is szerepel, de kaptak függvényeket is – számolt be az oktatási portál. 

Most vizsgáznak először azok a középiskolások, akik már a 2020-as Nemzeti alaptanterv alapján tanultak, és a megújult érettségi vizsgarendszer szerint érettségiznek. Az Eduline arra emlékeztet, hogy az új rendszerben egyes témaköröket erősen megcsonkítottak, például a függvényeket, koordinátageometriát, míg többek között a pénzügyi ismeretek bizonyos részei emelt szintről a középszintre is lekerültek, de a vizsga szerkezetében ugyanaz maradt.

A középszintű matek írásbelin összesen 100 pontot lehet összegyűjteni: az első feladatrészben maximum 30, a másodikban pedig maximum 70 pontot szerezhetnek az érettségizők.

Az első feladatrészben középszinten a diákoknak 10-12 feladatot kell megoldaniuk, amire 45 percük van. A második feladatrészre már 135 percük áll rendelkezésre, ott közép- és emelt szinten hat feladatot kapnak. 

Ezek közül az első három kötelezően megoldandó, azonban az utolsó három feladat közül csak kettőt kell megoldani, egyet passzolni lehet – viszont ott jól láthatóan fel kell tüntetni, hogy melyiket hagyja ki a vizsgázó, ugyanis ha ezt nem teszi meg, akkor a javító tanár automatikusan az utolsó feladatot nem fogja figyelembe venni a pontozásnál.

Idén 69 047-en vizsgáznak középszinten, 6616-an pedig emelt szinten matematikából.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk