A kormány továbbra sem kívánja feloldani a rezsicsökkentés korlátozását, holott 

az átlagfogyasztás felett méregdrága szinten befagyasztott lakossági gázár végletesen elszakadt a piaci áraktól, utóbbiak hellyel-közzel már a rezsicsökkentett ár szintjére zuhantak. 

földgáz esetében az átlag alatt fogyasztók számára megőrizték ugyan a tavaly előtt kőbe vésett 102 forint/köbméteres kedvezményes lakossági tarifát, ám az átlag feletti fogyasztóknál brutális mértékű, megközelítőleg 7,5-szeres szorzót vezettek be. Az 1729 köbméteres éves, vagyis 144 köbméternyi havi fogyasztás felett 747 forint/köbméter lett az új lakossági gázár 2022 augusztusától, ami azóta is változatlan - hívja fel a figyelmet a 24.hu.

Az elmúlt hetekben a gáz jegyzési ára megawattóránként 31-34 eurós szintre csökkent  az Európában irányadó holland gáztőzsdén. Ez átváltva 110–120 forintos köbméterenkénti árnak felel meg. Ami azt jelenti, hogy szinte ugyanakkora a piaci gázár, mint a 102 forintos hazai rezsicsökkentett ár. Ehhez képest az átlag felett fogyasztók továbbra is ennek több mint a hétszeresét fizetik meg.

A durva árdifferenciát ma már azzal sem magyarázhatja a kormány, hogy gáztárolókat nagyon drága energiahordozóval töltötték fel. A 2022-ben drágán vett földgázzal feltöltött tárolók jelentős részét már 2023 februárjára „kisütötték”, 2023-ban pedig jelentősen olcsóbb gázzal töltötték vissza azokat.

A csökkenő világpiaci és a változatlan magyarországi árak különbsége viszont jót tesz a költségvetésnek. 

Tavaly például a tervezet 2580 milliárd forint helyett „csak” bő 2000 milliárd forintot költött el az állam az úgynevezett rezsivédelmi alapból, vagyis az olcsóbb gázon az állam nagyjából 500 milliárdot nyert a tervezettnél kevesebb kompenzációval. Idén tovább csökken ez a kiadás, az első negyedévben csak 461 milliárd ment el az úgynevezett rezsicsökkentésre, ami az előző évinek nagyjából kétharmada.

Az idei évre a piaci energiaárak átlagosan a tizedére estek vissza rezsikassza létrehozása óta, ennek ellenére a kormány tavaly 1340 milliárd forintosra tervezte a 2024-es rezsivédelmi alapot.