Alaposan bevásárolt az elmúlt években külföldi ingatlanokból a magyar állam: az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése óta legalább 30 milliárd forintért vett épületeket a világ különböző országaiban – derül ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adataiból, amelynek az RTL járt utána.

Ez a számítás csak azokra a vagyonelemekre terjed ki, amelyekben valamilyen hivatalos, jellemzően külképviseleti vagy kulturális munka folyik, a diplomaták elszállásolására szolgáló ingatlanlista ugyanis titkos, de az biztos, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter munkatársai pazar környezetben dolgozhatnak.  

A több mint 80 millió eurónyi összeget (amelyet zömében euróban, részben pedig dollárban és helyi pénznemben fizettek ki) 23 épületre költötték. Közülük 19 darab 2017 után került az állam tulajdonába, túlnyomó részük pedig a kelet-közép-európai régióban található.

  • A legdrágább a müncheni főkonzulátus épülete volt, amelyért a magyar állam 2019 augusztusában 16,9 millió eurót, azaz nagyjából 6 milliárd forintot fizetett. A neoklasszicista épület a város egyik legelegánsabb területén fekszik, nem messze az Isar folyótól.
  • Az már korábban kiderült, hogy a 2021-ben megvásárolt brüsszeli Magyar Házért 10 millió eurót (nagyjából 3,5 milliárd forintot) kellett fizetni, itt várhatóan a második félévben kezdődő magyar uniós elnökség kiemelt programjait tartják majd. A volt belga pénzügyminisztérium épülete elhelyezkedése is figyelemreméltó: szemben található a belga miniszterelnöki hivatal, de nincs messze a parlament sem.
  • Igen jelentős összeget fizetett Magyarország a pozsonyi nagykövetség épületéért is, amely 9,24 millió euróba került. 
  • A 2012-ben megvásárol Balassi Intézet belgrádi épülete 3,08 millió euró, azaz nagyjából egymilliárd forint volt, jelenleg a nagykövetség kulturális szolgálata működik ott.
  • Albániában 6,9 millió euróért, azaz 2,4 milliárd forintért vett Magyarország külképviseleti épületet.
  •  4,7 millió euró volt a dublini nagykövetség ára.
  •  3,8 millió euróba került a krakkói főkonzulátus.
  •  A washingtoni Kossuth Ház épületéért például 3,1 millió dollárt, azaz csaknem egymilliárd forintot kellett fizetni.
  • A kijevi Magyar Ház ingatlana 250 ezer dollárba került,
  • A fiumei Magyar Ház 1,9 millió euróba (csaknem 700 millió forintba).

A megvásárolt épületek között található a szlovákiai Tornalján található Moesz-kúria (119 ezer euróért), amely Moesz Miksa báró kastélya volt.

A kassai Csáky-Dessewffy Palota 3,5 millió euróba került, a felújítás után itt működik a főkonzulátus