Barabási Albert-Lászlót tagjává választotta az Amerikai Tudományos Akadémia

Barabási Albert-Lászlót tagjává választotta az Amerikai Tudományos Akadémia

Barabási Albert-László Bostonban egy interjún (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A bostoni Northeastern egyetem hétfői híre szerint az oktatási intézmény hálózatkutató professzorát, Barabási Albert-Lászlót beválasztották az Amerikai Tudományos Akadémia (NAS) tagjai közé. Az egyetemi lap cikke szerint Barabási éppen a budapesti Central Caféban ült, amikor felhívták a hírrel.

A kutató a hálózattudomány területén végzett munkásságáért lett a NAS tagja. Az amerikai akadémia egyébként már 2005 óta önálló kutatási területként ismeri el a hálózatkutatást. A lap szerint ő az első olyan oktató, akit a NAS tagjává választottak, miközben a Northeastern Egyetem alkalmazásában állt.

Bár Barabási öt másik akadémiának is tagja, köztük a Massachusettsi Tudományos Akadémiának és az Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának, a lapnak azt nyilatkozta, hogy „az Amerikai Tudományos Akadémia nagyon különleges, mert ez a hivatalos érdekképviselete annak, hogy mit jelent a tudomány az Egyesült Államokban”. Barabási a hálózatkutatás egészének elismeréseként tekint erre a kitüntetésre. – A hálózattudomány egy új terület – nyilatkozta – amely csak nemrég találta meg helyét a tudományos kánonban.

Az, hogy a Centrálban ült, amikor a hívást kapta, Barabási számára különleges jelentést hordoz – ez az a hely, ahol Karinthy Frigyes magyar író először felvetette a hat lépés távolság elméletét, amely a későbbi hálózatkutatás első sejtése. Lapunknak sikerült elérnie Barabásit, aki megerősítette a hírt. Most éppen azért van Európában, mert a jövő héten átveszi az osztrák akadémiai tagságot is.

2018-as interjúnk Barabási Albert-Lászlóval: