Orbánon múlt, hogy nem szorítottuk ki az oroszokat a paksi bővítésből

  • narancs.hu
  • 2024. május 7.

Belpol

Ragaszkodott a Roszatomhoz.

Az orosz-ukrán háború miatt már magyar állami, kormányzati szereplők körében is megkérdőjeleződött, hogy az orosz partner be tudja-e fejezni a paksi atomerőmű bővítését, azaz a Paks II.-beruházást.

Ezért 2023 tavaszán különleges manőverek zajlottak a már évek óta komoly csúszásban lévő atomerőmű-építés körül – írja a Direkt36.

A lap szerint

a paksi bővítésért felelős állami szereplők körében formálódni kezdett egy olyan elképzelés, amely az oroszok lassú kiszorítását is eredményezhette volna".

Úgy tudják, hogy a paksi projektcég vezérkara arra jutott, a francia Framatome nevű céget bízták volna meg egy úgynevezett Paks III. projekt elindításával – valószínűleg más, nem paksi helyszínen –, és az orosz beruházást, további állami segítségnyújtás híján, elsorvasztották volna.

Az ötletet állítólag még Lantos Csaba energiaügyi miniszter is támogatta, de végül nem lett belőle semmi. Ugyanis

Orbán ragaszkodott hozzá, hogy az oroszok projektje valósuljon meg".

A Direkt36 arról is ír, hogy a meglévő paksi erőmű üzemanyag-szállításánál is felmerült az oroszoktól való függetlenedés ötlete. Több ország, ahol a miénkhez hasonló típusú reaktor van, az amerikai Westinghouse nevű céggel szerződött, mivel az már szállított ilyen üzemanyagot. Nálunk is elindult a tapogatózás, ám a magyar kormány politikai okok, a Biden-kormányzattal fennálló rossz viszonya miatt az utolsó pillanatban megtorpedózta a váltást. Helyette arra jutottak, hogy a Framatome-mal működnének együtt ez ügyben, pedig a franciáknak jelenleg nincs is a Paks I.-ben használható üzemanyaguk.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk