Kína fokozza a nyomást Tajvanon

Kína fokozza a nyomást Tajvanon

Laj Csing-tö tajvani alelnök, a kormányzó, függetlenségpárti Demokratikus Haladás Párt (DPP) elnökjelöltje sajtótájékoztatót tart Tajpejben, miután megnyerte az elnökválasztást 2024. január 13-án (Fotó: MTI/EPA/Daniel Ceng)

Fotó: Daniel Ceng

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a kínai elnök már megérkezett Európába, az ország hadserege – különösen a haditengerészet és a légierő – egyre többször bukkan fel a tajvani szoros környékén. A tajvani védelmi minisztérium május 2. és 3. között 26 kínai katonai repülőgépet és öt hadihajót észlelt a sziget közelében, a repülőgépek közül tizenhét átlépte a szoros középvonalát. Néhány kínai katonai harci repülő 76 kilométerre megközelítette Tajvan északi kikötővárosát, Keelungot, ahol egy fontos haditengerészeti bázis található – írja a Voice of America.

Egyes elemzők szerint Peking azt próbálja tesztelni, hogy a hamarosan hivatalba lépő új kormány hogyan reagál majd a megnövekedett nyomásra. A szigetországban május 20-án tartják a januárban megválasztott elnök, Lai Csing-te beiktatását – a ceremónián lapunk is részt vesz majd. Szakértők szerint a Peking által az elmúlt hetekben bevezetett intézkedések mind részei a Tajpej elleni befolyásolási hadműveletnek, amely dezinformációs kampányok, gazdasági kényszer és szürke zónás műveletek alkalmazásával próbál nyomást gyakorolni Tajvanra. – Kína általános stratégiája továbbra is a Tajvanra gyakorolt nyomás növelése, de emellett kisebb szívességeket is kínálnak a tajvani ellenzéki pártoknak – mondta Su Tzu-yun, a tajpeji székhelyű Nemzetvédelmi és Biztonsági Kutatóintézet katonai szakértője.

Peking az elmúlt években többször fenyegetőzött azzal, hogy erőszakkal oldja meg Tajvannal az újraegyesítést.

Címkék: Kína, Tajvan