„Támogassa
A lényeg

Komoly anyagi gondokkal küzd a műszaki egyetem, rendkívüli támogatást kértek

6/05/2024 18:06

| Szerző: Klubrádió

Olyan nagy a finanszírozási probléma a Budapesti Műszaki Egyetemen, hogy a rektor és nyolc kar dékánja áprilisban egyszeri költségvetési támogatást kért 2024-re a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, hogy biztosítani tudják az alapvető működésüket – értesült a 444.

Hankó Balázs államtitkár a múlt héten a felsőoktatási dolgozókkal folytatott tárgyaláson arról beszélt, hogy a béremelési követeléseket az egyetemek belső forrásainak átcsoportosításából kell biztosítani, mert az állam erre többletforrást nem ad.

A lap birtokába került a Budapesti Műszaki Egyetem április 29-ei szenátusi ülés hangfelvétele, amiből kiderült, hogy nem pályázik újra Czigány Tibor, a BME rektora. A szenátusi ülésen elhangzott több fontos információ az egyetem gazdasági helyzetével kapcsolatban is, amiről a fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztériumot is tájékoztatták. Egy levélben arról írnak: az egyetem számára a 2024. évi működés finanszírozására előirányzott összeg reálértéken mintegy 40 százaléka annak, amit a fenntartó 20 évvel ezelőtt biztosított