Alkotmányjogi panaszokat nyújtott be Karsai Dániel

Alkotmányjogi panaszokat nyújtott be Karsai Dániel

Karsai Dániel (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kúria mindkét népszavazási kérdésünk hitelesítését elutasította – olvasható Karsai Dániel Facebook-posztjában. A gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő Karsai ezért alkotmányjogi panaszokat nyújtott be az Alkotmánybíróságnak. 

„A Kúria a döntésében amellett érvelt, hogy az életvégi döntésekre vonatkozó népszavazási kérdés az élethez való jogalaptörvényi szintű szabályozása módosítását eredményezné, így a hitelesítést megtagadó NVB-döntést helybenhagyta. Azonban a Kúria érvelésével szemben az életvégi döntés lényege, hogy az egyén emberi méltóságának magját érvényre juttatja önrendelkezési joga gyakorlásán keresztül, reflektál saját életére, annak minőségére, és a konklúzióját döntésbe foglalja” – fogalmazott az alkotmányjogász az AB egy korábbi határozatát idézve. 

Karsai azt is hozzátette, a második kúriai határozat szerint a népszavazás eredményeként az Országgyűlés nem tudná eldönteni, milyen jogalkotásra köteles, továbbá a népszavazásra bocsájtani kívánt kérdés a választópolgárok számára sem egyértelmű. Úgy véli, hogy ez nem így van és egy korábbi alkotmánybírósági határozatot hoz fel erre példaként: „A népszavazás mint a közvetlen demokratikus hatalomgyakorlás jogintézménye kiüresítéséhez vezetne, ha olyan népszavazási kérdés hitelesítését tagadja meg a Kúria, amelyből az Alaptörvénnyel összhangban álló jogalkotási megoldás is következhet”. Az Alkotmánybíróságnak 30 napja van dönteni.

A Magyar Hang nemrég készített páros interjút Karsai Dániel testvérével, Karsai Péterrel és a jogász ápolójával, Márkovics Ákossal. Arról beszéltek, hogy bár gyorsan romlik állapota, sem jogi harcában, sem a hétköznapokban nincs egyedül. – Dani körül elképesztően szoros baráti és családi kör bástyázódott be – mondták. Interjúnkat ITT olvashatják: