A hétezer fős kutatásban ötezer 12 és 24 év közötti fiatalt, valamint kétezer szülőt kérdeztek meg tíz országban, köztük Ausztráliában, Brazíliában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Indonéziában, Nigériában, Spanyolországban, Svájcban és az Egyesült Államokban. Az Allianz közleménye szerint a kutatás célja az volt, hogy felmérje, mennyit és miért, vagy épp miért nem sportol a Z generáció.

A megkérdezettek válaszai alapján csupán minden ötödik fiatal sportol, ők viszont magabiztosabban és elégedettebben vallanak magukról. Rajtuk kívül azonban válaszadók 72 százaléka szerint fontos a rendszeres testmozgás, vagyis az aktivitással kapcsolatos attitűdök biztatóak.

A résztvevők 55 százaléka azt válaszolta, hogy iskolába is szívesebben megy azokon a napokon, amikor lehetőség van testmozgást végezni. Ráadásul a 46 százalékuk úgy véli, jobban tud koncentrálni a testmozgás után és elégedettebb tud lenni a tanulmányi eredményeivel.

Ennek ellenére a megkérdezett fiatalok csupán 20 százaléka sportol hetente legalább öt órát. Elmondásuk szerint a tanulás és egyéb elkötelezettségeik miatt nem jut idő a testmozgásra. Az is kiderül az eredményekből, hogy 53 százalékuk nem akar idegenekkel együtt sportolni, 50 százalékuk pedig egyedül sem.

A válaszadók 49 százaléka a róla alkotott értékítélete miatt aggódik, vagy épp azért, mert nincs elég jó fizikai állapotban.

A megkérdezett  fiatalok egyharmada szerint a megélhetési válság is akadályozza őket a rendszeres testmozgásban, 30 százalékukat pedig az éghajlatváltozás miatti szélsőséges meleg, csapadékos vagy aszályos időjárás tartja vissza tőle.

Ugyanakkor lényeges megállapítás az is, hogy a szülők több mint 90 százaléka ismeri el a sportolás egészségre és jólétre gyakorolt előnyeit – derül ki az Allianz közleményéből.

Több mint 25 ezer résztvevője volt az Ultrabalatonnak

Egyéniben magyar győzelmek születtek a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon, amelyen több mint 25 ezer résztvevőt regisztráltak és rekordösszeg, majdnem 23 millió forint gyűlt össze karitatív célokra.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→