A Citigroup közgazdászai szerint az első negyedévben valószínűleg nem lassult a bérnövekedés az euróövezetben, főként a németországi gyorsulásnak köszönhetően. Az előrejelzések szerint a márciusig tartó három hónapban éves szinten 4,5 százalékkal nőttek a bérek a blokk legnagyobb gazdaságainak nemzeti számain alapuló számítások szerint – írják Christian Schulz és Giada Giani elemzők csütörtöki jelentésükben.

Ez nagyrészt a németországi 5,6 százalékos növekedésnek köszönhető, ahol a közszférában dolgozók nagy összegű egyszeri kifizetéseket kaptak.

A tárgyalásos bérek növekedése a negyedik negyedévben lelassult az év eleji rekordhoz képest. A 2024. év elejére vonatkozó hivatalos frissítés május 23-án várható. Az Európai Központi Bank döntéshozói szorosan figyelik az ilyen inputokat, mivel óvakodnak attól, hogy a túlzott mértékű béremelések a fogyasztókra háruljanak, és az inflációt a 2 százalékos cél felett tartsák – írja a Bloomberg.

Néhány tisztviselő optimista hangot ütött meg azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen forgatókönyv elkerülhető. Luis de Guindos alelnök a héten azt mondta, hogy a béremelések „az enyhülés jeleit mutatják, esetleg gyorsabb ütemben, mint amire korábban számítottunk”.

A Citigroup szerint a bérek növekedése az év elején lelassult olyan országokban, mint Belgium, Olaszország és Spanyolország, míg Hollandiában stabil maradt. Németország mellett Ausztriában is gyorsulás volt tapasztalható.

Az EKB tisztviselői júniusban készülnek az első kamatcsökkentésre, de jelezték, hogy nyitottak arra, hogy mi történik ezután. Sokak szerint a munkavállalók bérére, a vállalatok nyereségére és termelékenységére vonatkozó adatok kulcsszerepet fognak játszani a pénzügyi politika kialakításában.