Az Európai Bizottság véglegesítette elemzését a jogállamiság lengyelországi helyzetéről az uniós szerződések 7-es cikke szerinti eljárással összefüggésben, és

úgy ítélte meg, hogy Lengyelországban már nem áll fenn egyértelműen a jogállamiság súlyos megsértésének veszélye, ezért le kívánja zárni az eljárást

– tájékoztatott az uniós bizottság hétfőn.

Az uniós intézmény kiemelte, hogy Varsó februárban világos cselekvési tervet mutatott be az aggályok kezelésére, megtette az első konkrét lépéseket a terv végrehajtására, valamint elismerte, hogy a jogállamiságot meg kell őrizni.

A brüsszeli közlemény szerint Lengyelország jogalkotási és nem jogalkotási intézkedések sorozatát indította el az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatosan 2015 óta folyamatosan felvetődő, és ezért 2017-ben indított eljárásban megfogalmazott aggályok kezelésére.

Lengyelország

  • elismerte az uniós jog elsőbbségét a nemzeti jogszabályokkal szemben,
  • elkötelezett az Európai Unió Bírósága és a strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek végrehajtása mellett,
  • és elismeri a bírói függetlenséget

 – közölte a bizottság.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közösségi oldalán közzétett üzenetében kijelentette: ez a nap új fejezetet jelent Lengyelország számára.

Több mint 6 év elteltével úgy gondoljuk, hogy a 7-es cikk szerinti eljárás lezárható. Gratulálok Donald Tusk miniszterelnöknek és kormányának ehhez a fontos áttöréshez, ami kemény munkájuk és elszánt reformtörekvéseik eredménye!

– fogalmazott.

Már 7 éve szorongatták őket

Az Európai Bizottság a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségének védelmében 2017. december 20-án javasolta eljárás megindítását Varsóval szemben a jogállamiság súlyos megsértésének veszélye miatt. Indoklásukban azt írták:

a lengyelországi igazságügyi reformok azt mutatják, hogy az ország igazságszolgáltatása a kormányzó pártok politikai ellenőrzése alatt áll. A bírói függetlenség hiányában komoly kérdések vetődnek fel az uniós jog hatékony alkalmazásával kapcsolatban

– tették hozzá akkor.

Az uniós szerződés hetes cikke olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső esetben akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat az összes többi tagország egyhangú támogatása esetén.

Ha Tuskon múlik, Lengyelország lehet Brüsszel új kedvence

A német-lengyel kapcsolatok helyreállításával pozícionálná újra országát Donald Tusk Európában. Bővebben→